Интернет издање - архива
Штампа

Новак пети пут на крову Мелбурна!

Први тенисер света Новак Ђоковић пети пут у каријери освојио је Аустралијан опен, пошто је у финалу савладао Ендија Марија са 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.
Ђоковић је тако постао први тенисер у Опен ери са пет титула у Мелбурну, једном више од Роџера Федерера и Андреа Агасија.

То је укупно осми Грен слем трофеј за Новака и трећи пут да је савладао Марија у финалима Аустралијан опена, после 2011. и 2013. године.
После лоше партије у полуфиналу са Вавринком и иако је имао дан мање одмора, Ђоковић је успео да одигра изванредан меч против инспирисаног противника и да слави после три часа и 39 минута игре.

Идентично као на УС опену, прва два сета поделили су у тај брејковима, а онда је Новак прегазио Ендија – од резултата 3:3 у трећем сету српски тенисер освојио је девет гемова у низу.

Ђоковић је осмом Грен слем титулом престигао Матса Виландера, Џона Мекинроа и Џона Њукомба, а изједначио се са Андреом Агасијем, Џимијем Конорсом и Иваном Лендлом.

Ђоковић је на старту првог сета спасао три везане брејк лопте, да би потом успео да направи брејк. Међутим, при вођству 5:3 Мари се вратио у сет и убрзо се ушло у тај брејк.

У тај брејку су обојица били изузетно нервозни – Новак је почео дуплом грешком, Мари је два пута имао по мини брејк вишка, али је и он одсервирао дуплу грешку на 4:2.

Новак је потом први пут у тај брејку прешао у вођство, а затим је Енди одиграо храбро и форхендом дошао до поена за 5:5. Уследио је кључни поен у сету – Новак се сјајно бранио, послао је и лоб дубоко у поље, а на крају је Мари промашио не нарочито тежак форхенд волеј.

Новак је за мало промашио први сервис на сет лопти, али је Мари послао ритерн на други сервис у мрежу – 7:5 у тај брејку.

Било је много успона и падова – Мари је повео са 2:0 у другом сету, али је онда Новак везао четири гема. Међутим, и Шкот и сада враћа брејк, а онда је уследила завршница за оне са најдебљим нервима – на 5:4 Новак је спасао сет лопту, потом је у следећем гему пропустио три брејк шансе и поново се играо тај брејк.

овога пута успешнији је био Мари. Шкот је боље почео – одсервирао је ас, а онда је невероватном одбраном повео 2:0. Повео је Шкот са 4:1 и тиме је себи обезбедио луксуз да одигра агресивније у наредним поенима, па је поново преузео иницијативу и повео са 5:2, убрзо и са 6:2.

Мари је потом промашио зицер, Новак је спасао још једну сет лопту, али је на трећој Шкот изванредним ритерном дошао до изједначења у сетовима.

Када је Мари направио брејк на старту трећег сета, чинило се да нас чека још један меч који ће се играти пет сати. Ђоковићев ’говор тела’ није био позитиван, слабо се и кретао, али на паузи између трећег и четвртог гема се пробудио – почео је боље да удара лоптицу и брзо је вратио брејк.

Можда и кључни поен у мечу била је брејк лопта коју је Новак спасао на 3:3 захваљујући солидном волеју. следећи гем био је пресудан у трећем сету. Мари је накратко имао проблема са ногама, послао је две лоптице у аут, а онда га је Новак прошао на мрежи за 0:40.

Прву је Мари спасао добрим сервисом, али на другој је одсеврирао дуплу грешку и Новак је повео са 5:3. Иако је изгубио први поен у следећем гему, Ђоковић је овога пута успео да одсервира за сет – 6:3.

Новаков ’говор тела’ делова је много боље на почетку четвртог и невероватним ритерном на линију дошао је до брејк лопте већ у првом гему, коју је одмах и реализовао. Маријева игра се распала, а како је Шкот падао, тако се Новак дизао – до краја меча Ђоковић је био супериоран и добио је сет ’са нулом’, баш као и пети у полуфиналу са Вавринком.


Ток меча:

Новак је лако освојио свој први гем, а у наредном је на 30:30 Мари имао среће – Ђоковићев ритерн завршио је на линији, судија је викнуо аут, а челенџом је установљено да је лоптица качила линију. Новак јесте стигао до ’ђуса’, али је Шкот ипак изједначио на 1:1.

У трећем гему Мари је кренуо изузетно агресивно са обе стране и створио је три везане брејк лопте. Међутим, Новак се извукао – прву и трећу спасао је добрим сервисом, а на другој је поен трајао 27 удараца и Ђоковић је одиграо два изврсна волеја.

Уследио је ас, а затим још један добар волеј за вођство 2:1.

То је подигло Ђоковића, који је наредни гем одиграо савршено – два винера форхендом, од којих је један завршио на линији, донели су му три везане брејк лопте. Прву је пропустио, али је на другој прочитао први сервис Марија и направио винер ритерном за 3:1.

Новак је тада материјализовао брејк, али се при резултату 4:2 Мари вратио у игру. Ђоковића није служио први сервис, а и Шкот му је одлично читао почетни ударац. Спасао је Новак две везане брејк лопте Маријевим грешкама, али је поново послао лопту у мрежу за трећу. Уследила је дуга размена у којој је Мари имао мало среће, а Ђоковић је послао бекхенд у мрежу – 4:3.

У следећем гему Новак је од 30:0 дошао до брејк лопте, али је тада други сервис Марија послао у аут. Међутим, Ђоковић је освојио следећи поен, затим је сигурније ритернирао и дочекао грешку ривала – 5:3.

Ипак, Новак је у једном од поена пао и том приликом је повредио палац и то га је мучило у следећем гему. Иако је освојио први поен када је сервирао за сет, Ђоковић је изгубио наредна и Мари се поново вратио (5:4).

Шкот је лако добио гем на свој сервис, а у следећем гему Новаку је коначно прорадио први сервис и повео је са 6:5. Мари је поново добро одсервирао и изборио тај брејк.

У тај брејку су обојица били изузетно нервозни – Новак је почео дуплом грешком, Мари је два пута имао по мини брејк вишка, али је и он одсервирао дуплу грешку на 4:2.

Новак је потом први пут у тај брејку прешао у вођство, а затим је Енди одиграо храбро и форхендом дошао до поена за 5:5. Уследио је кључни поен у сету – Новак се сјајно бранио, послао је и лоб дубоко у поље, а на крају је Мари промашио не нарочито тежак форхенд волеј.

Новак је за мало промашио први сервис на сет лопти, али је Мари послао ритерн на други сервис у мрежу – 7:5 у тај брејку.
Ђоковић је лоше почео други сет и већ у другом гему је претрпео брејк – није Мари морао много тога да уради, Новак се није како треба намештао на ударце и четири пута је лоптицу послао у мрежу – 2:0 за Шкота.

Међутим, Новак већ у наредном гему враћа брејк – заиграо је нешто агресивније и дошао је до брејк лопте комбинацијом сјајног ритерна и волеја. Уследио је нови други сервис, а Мари је после ритерна послао форхенд у мрежу.

Деловало је да се обојица физички муче, Мари је уз помоћ мреже дошао до 0:30, али је потом везао неколико грешака и Новак је освојио гем за 2:2.

Следећи гем почео је Маријевим форхендом у мрежу, а потом је Новак одиграо сјајно – добио је једну дугу размену, а затим је уз прави ритерн направио брејк без изгубљеног поена (3:2).

Ђоковић је лако материјализовао брејк, али је потом Мари прекинуо низ изгубљених гемова и смањио на 4:3. У паузи између седмог и осмог гема неколико навијача покушало је да утрчи на терен, па се тај предах продужио.

По повратку на терена Мари је повратио ритам, а Ђоковић није могао да убаци први сервис – дошао је Шкот до брејк лопте, успут погодивши две линије уз мало среће, а последњи поен у гему одиграо је агресивно и вратио брејк (4:4).

Новак је губио са 5:4, повео је са 40:0 и чинило се да следи лак гем, али српски тенисер враћа ривала у игру грешкама, укључујући и промашени зицер на волеју на 40:30. Стигао је Шкот до брејк лопте, али је ту вратио поклон пославши не баш тежак бекхенд у мрежу.

Уз још неколико конфузних поена на обе стране, Ђоковић је изједначио на 5:5, а у следећем гему одиграо је неколико одличних удараца и три пута је стизао до брејк лопте. На првој је не баш јак сервис вратио у мрежу, на другој је у размени промашио бекхенд, а на трећој није имао шансе јер је Мари направио ас слајс-сервисом (6:5).

Поново се ушло у тај брејк, а овога пута успешнији је био Мари. Шкот је боље почео – одсервирао је ас, а онда је невероватном одбраном повео 2:0. Повео је Шкот са 4:1 и тиме је себи обезбедио луксуз да одигра агресивније у наредним поенима, па је поново преузео иницијативу и повео са 5:2, убрзо и са 6:2.

Мари је потом промашио зицер, Новак је спасао још једну сет лопту, али је на трећој Шкот изванредним ритерном дошао до изједначења у сетовима.

На почетку трећег сета Ђоковић је деловао потпуно истрошено, лоше се кретао и намештао на ударце, па је неколико лоптица завршило у мрежи и Мари је већ у првом гему направио брејк.

Новак је деловао уморно, али пауза између трећег и четвртог гема му је пријала, док је Маријев ниво игре пао, па је Ђоковић вратио брејк уз мало среће у последњем поену (2:2).

Нову драму видели смо у седмом гему – изврсним ритернима Мари је стигао до нове брејк лопте. Новак је напао форхендом и одиграо довољно добар волеј после којег Шкот није успео да пребаци мрежу.

Убрзо после тога Ђоковић је повео са 4:3, а следећи гем био је пресудан у трећем сету. Мари је накратко имао проблема са ногама, послао је две лоптице у аут, а онда га је Новак прошао на мрежи за 0:40.

Прву је Мари спасао добрим сервисом, али на другој је одсервирао дуплу грешку и Новак је повео са 5:3. Иако је изгубио први поен у следећем гему, Ђоковић је овога пута успео да одсервира за сет – 6:3.

Новаков ’говор тела’ делова је много боље на почетку четвртог и невероватним ритерном на линију дошао је до брејк лопте већ у првом гему, коју је одмах и реализовао. У другом гему Ђоковић је напокон везао неколико првих сервиса и добио гем, иако је Мари добио надмудривање на мрежи за 40:30.

Шкот је у том интервалу био у паду, сместио је неколико лоптица у мрежу и Новак је дошао до нових брејк лопти – већ на првој се лепо наместио на други сервис противника и бекхендом направио винер већ из ритерна (3:0).

И у следећем гему било је мало тензије – Ђоковић је због лошег дроп шота пропустио две везане гем лопте, али се онда разбеснео, погодио два форхенда и повео са 4:0.

Тада се Новак потпуно опустио, ’цртао’ је по терену у следећем гему, скинуо неколико линија, укључујући и нестварни ритерн за 5:0. Тада је све било решено, а Ђоковић је меч привео крају без изгубљеног гема.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија