Интернет издање - архива
Штампа

Краљ белог спорта

У финалу лондонског гренд слема, у храму тениса, Новак Ђоковић је срушио великог ривала Роџера Федерера 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3, после два сата и 56 минута игре. Тако је трећи пут постао шампион Вимблдона, опет је показао целом свету да је саздан од легуре челика, племенитих метала и шампионске искре, и да је истински краљ белог спорта, јачи од свих препрека на које наилази!

 После 2011. и 2014. и ове године ће Новаково име бити угравирано на златном победничком пехару Вимблдона, сасвим заслужено по свему што је приказао у мечу за трон, али и ранијим сусретима. После епске борбе у прва два сета, када је вођена битка за сваки поен, пуна темпа, високог ритма, сјајних потеза и надмудривања, Ђоковић је пробио линију одбране Швајцарца. Кључ победе је био у одличном ритерну Србина, чиме је избио Роxеру из руку његово најјаче оружје - сервис. Терао га је на грешке, поготово после паузе од пола сата на средини дуела, која је настала због кише у Лондону. У финишу је деловао рутински, невероватно сигурно, непогрешиво. - Велика је привилегија играти против Роxера, правог шампиона. Он је један од највећих изазова за све играче, па и мене. Толико је урадио за наш спорт, на терену и ван њега, и на Федерера се зато угледа много тенисера и из моје генерације. Од Роxера можемо сви много да научимо. Част је играти против таквог великана - било је прво што је Ђоковић рекао пошто му је уручен пехар, чиме је показао да је велики човек. Играо је Новак главом, паметно, није срљао у грешке. - Био сам свестан да ће Федерер играти најбоље кад је најважније, баш као и увек. Тера вас да идете преко својих граница, да зарадите сваки поен. Тако сам и ушао у финале, знајући да ћу морати да додам још притиска, али за то се спремате цео живот, будите се сваки дан, напорно радите. Овај трофеј је највећа награда за све то. Трећом вимблдонском круном Ђоковић се изједначио са Бекером, који је такође три пута био првак „Ол ингланд клуба“. - Биће славља. Чаша пива, чаша вина, нешто тако - смејао се наш тенисер, додав- ши духовито. - Дуг је пут од како смо Борис и ја кренули заједно да радимо. Требало нам је времена. Он је Немац, ја Србин, ту је разлика. Успели смо праву хемију да нађемо. Ово је његов трофеј колико и мој, много је допринео. Хвала и супрузи Јелени и свим члановима тима који су ми помогли. Поново је грицкао траву Ноле. Каже да је сад укуснија него пре. - Укус је одличан ове године. Не знам шта су учинили људи који су сређивали терен, али урадили су одличан посао. Шалу на страну, као дечак сањао сам да освојим Вимблдон. А када остварите своје снове, падају вам на памет такве ситне ствари - закључио је Ђоковић.

ЧЕСТИТКА ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА

Председник Владе Србије Александар Вучић честитао је Ђоковићу на титули. - Надљудским напорима, менталном и физичком снагом, нађачали сте противника и трећи пут у каријери подигли вимблдонски пехар. Исписали сте нове странице у историји светског тениса - наведено је у поруци. Премијер је навео да су Ђоковићеви успеси подстрек, али и доказ младима у Србији да се само напорним радом и личним одрицањима постижу вансеријски резултати и достиже прво место на светској листи. - Уз велику жељу да и даље освајате турнире и обарате светске рекорде у тенису, још једном вам упућујем најискреније честитке - истакао је Вучић

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија