Интернет издање - архива
Штампа

Свечано отворене Олимпијске игре у Рију

Извор:Тањуг
 
Летње Олимпијске игре, прве на тлу Јужне Америке, а укупно 31. по реду, отворене су рано јутрос свечаном церемонијом на чувеној "Маракани" у Рио де Жанеиру.
Спектаклу, који је трајало скоро четири сата и одушевио све широм планет, упркос томе што није био грандиозан као у Лондону и Пекингу, присуствовао је и председник Србије Томислав Николић.
Олимпијски пламен на стадион унео је некадашњи бразилски тенисер Густаво Куертен, а пламен је запалио маратонац Вандерлеи Цордерио де Лима.
 
Првобитна идеја била је да пламен упали легендарни фудбалер Пеле, али је он из здравствених разлога морао да откаже учешће на церемонији.
 
У дефилеу 206 националних савеза, учесника Игара, српски тим изашао је као 174, а заставу је носила репрезентативка у стрељаштву Ивана Максимовић.
 
Више од 35.000 професионалаца било је укључено у церемонију, 12 школа самбе и више од 5.500 костима. Била је ту и чувена девојак са Ипанеме, као и позната бразилска манекенка Жизел Бундшен.
 
Редитељ спектакуларног отварања био је Фернандо Меирелеш, творац култног филма Град богова, а како је он изјавио, сви који су учествовали у осмишљавању церемоније су Бразилци, сем чувене британске глумице Џуди Денч.
 
Србија четврти пут као самостална држава учествује на Играма, након Стокхолма 1912, Пекинга 2008. и Лондона 2012. године. У међувремену су српски спортисти наступали као део краљевине Југославије, СФРЈ, СРЈ и СЦГ.
 
На играма у Рију учествује око 11.000 спортиста, у укупно 306 дисциплина, у 28 спортова.
 
 
 

Звиждуци угушили олимпијско славље
 
Ерупција звиждука протресла је стадион "Маракана" у тренутку када је непопуларни вршилац дужности шефа државе Мишел Темер отворио Олимпијске игре.
 
Свечаност отварања Игара на славном фудбалском стадиону требало је да буде и симбол јединства бразилске нације која је постала домаћин првих Игара на тлу Латинске Америке.
 
Звиждуци су, међутим, потопили та очекивања, пошто су се орили све време током Темеровог обраћања, које је, срећом, трајало само 15 секинди и гласило је: "После овог предивног спектакла, проглашавам Олимпијске игре у Рију отвореним".
 
Темер је у мају преузео дужност шефа државе, након што је започела процедура за смену председнице Дилме Русеф.
 
Многи у Бразилу сматрају да је тај процес представља врсту државног удара.
 
Звиждуци су одзвањали са свих страна Маракане све док их није угушио ватромет.vv

 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија