Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Приноси мањи за 50 одсто

Постављено Локалне вести са КиМ

Жетва пшенице у пуном јеку

Јовица Аксић из Ливађа је ове године посејао 30 хектара хлебног жита. У јеку жетве у централном делу Косова и Метохије обишли смо његова поља под пшеницом.-У односу на прошлу годину посејао сам 40 хектара мање пшенице, јер је цена била ниска и није било исплативо. Годинама ратари у овом делу Косова сеју жито на истим парцелама и мислим да се то одразило на квалитет саме пшенице. Зато сам јесенас смањио поља под пшеницом, али повећао под кукурузом и имам 30 хектара, прича нам Аксић.

Он подсећа да су пољопривредници на Космету практиковали да се сваке јесени  пшеница сеје на пољима са којих је убран кукуруз и обрнуто. Тада је зрно пшенице било изузетног квалитета, и он је  решио да поново почне да тако обрађује своје имање.

Подсетимо, прошле године је цена жита била свега 11 евроценти по килограму и том ценом ратари не да нису били задовољни, већ су били потпуно разочарани. Били су  на чистом губитку јер су овдашњи власници млинова и силоса пшеницу куповали на северу Србије. Један од разлога који су наводили јесте управо квалитет жита.

-На жалост, поља под пшеницом су ове године прилично подбацила и род је, у односу на прошлу годину, мањи за 50 одсто. Са једног хектара пожње се око 3 тоне жита, бар је код мене тако. Албанци који имају млинове и силосе врше откуп и углавном се све прода, али ја своје жито нећу да продајем сада. Имам места да га складиштим у дворишту и чекаћу повољнију цену од тренутних 15 евроценти по килограму, каже нам Јовица Аксић пољопривредник из Ливађа. 

За разлику од њега други ратари своје жито одмах продају, иако нису ни ове године задовољни ценом. Кажу нам да је и прошле године на почетку жетве било тако. Албанци су откупљивали  жито неколико дана и онда су престали, ко је успео да га тада прода најбоље је прошао. Уплашени да и ове године не прођу исто са њива га одмах возе до силоса. Реч је о ратарима који немају где да чувају пожњевену пшеницу и принуђени су да бирају, или да им жито пропадне или да прихвате понуђену цену.   М.Ч.