Интернет издање - вести се дневно ажурирају
Штампа

Нека овај почетак божјег храма означи и обнову храма душа верника

Постављено Локалне вести са КиМ

У селу Остраћу код Лешка освештани темељи за градњу цркве Св.Јована Владимира,
српског кнеза
 
 
Владика Рашко-призренске епархије Теодосије са свештенством служио је молитву за благословени почетак радова на изградњи цркве у селу Остраћу.Овим чином почиње да се остварује вишегодишња жеља мештана овог краја да на темељима старог црквишта сазидају богомољу.
Лепосавић, 15. јула – На дан полагања ризе Пресвете Богородице, уз благослов и молитву владике Рашко – призренског Теодосија са свештенством означен је почетак радова за цркву која ће се градити у селу Остраће. Црква ће бити посвећена Светом Јовану Владимиру, српском кнезу, који је владао у Зети давно пре Немањића, а освећени су темељи на месту старог црквишта где се овдашњи народ увек окупљао славећи Силазак светог духа на Апостоле,Свету Тројицу.
 
Обраћајући се окупљеном народу, владика Теодосије поручио је да као што је српски кнез Јован Владимир у истинској вери био окренут Господу Исусу Христу, тако и народ треба да љуби Господа, да љуби ближњега свога ,јер само љубав и истинска вера доноси победу, спасење и васкрсење.
 
Наш живот је овде на земљи и све оно чему тежимо, слави, моћи, богатству , постаје неважно јер треба овим животом задобити милост божју, царство небеско, јер земаљско је за малена царство, драга браћо и сестре, поручио је владика Теодосије, додајући да Господ станује у чистоти и миру и свој живот треба посветити истинским вредностима поста и молитве, покајања и милосрђа према другима.
 
Владика Теодосије помолио се за окупљени народ, којих је било више стотина душа , а посебно за градитеље ове светиње, да у миру и уз божју помоћ приведу крају градњу овог храма , да у њему се служе молитве, да се освари дугогодишња жеља овдашњих мештана да на месту старог сеоског црквишта никне храм божји.
 
-Нека са градњом и обновом овог храма обнове се и душе ваше, да покажемо да смо добри хришћани, да нас спасе Господ Бог од свега што нам прети на земљи, болести , страдања, немаштине. Нека буде благословена изградња овог храма божјег, да у њему се литургије служе и Богу се моли верни народ за спасење, поручио је владика Теодосија , позвавши још једном народ да се окупља око својих светиња, да пости , празнује свету недељу и тога дана не ради. Нека ни градитељи ове цркве недељом не раде, то је дан за одмор, нагласио је владика.
 
Окупљени народ целивао је часни крст и свето јевађење и колико је то у прилици даривао почетак радова на цркви Светог Јована Владимира.
 
-Почетком градње ове цркве остварује се сан мештана Остраћа и нека је благословена њихова жеља и жртва да добијемо богомољу, где ће се вршити службе, казао је Мирослав Попадић свештеник цркве Светог Илије у Лешку.
 
Цело село, млади и стари окупили су , а међу више стотина гостију било је и грађана из Лепосавића, Лешка, Рашке, Косовске Митровице... Живадин Јанићијевић, лекар, пореклом из овог села нагласио је да се ;данашњим даном остварује идеја да добијемо цркву,да наше генерације на темељима старе цркве дочекају да виде нову грђевину, храм божји, овде на овом светом месту где се одувек саборовало и народ окупљао са вером у Бога;. Владица Лешевић из Лешка наглашава да му је драго што се остварује жеља
овдашњих младих људи да саграде цркву, а изградњом и обновом ове цркве, обнављамо и себе у истинској вери у Господа и спасење.
 
За све присутне, како је то обичај у нашем народу, било је спремљено и скромно послужење.
 
В.Вукојевић