Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Институције на северу КиМ најтежа тема дијалога

.

Уочи предстојеће рунде дијалога Београда и Приштине, а који се тиче статуса српских институција на северу Покрајине, председник Србије Томислав Николић изјавио је да "паралелне институције престају да постоје, а да настају косовске које ће водити Срби", док је премијер Ивица Дачић истакао да је пред Србијом натежи део дијалога.

Подсећајући да је то решење из Резолуције српског парламента о Косову и Метохији, Николић је рекао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета
Николић је у интервјуу за ТВ Прва објаснио да је у питању стварање нових косовских институција, тачније сегмента институција које би водили Срби те да ту онда престају паралелне инситуције. Одустали смо, како је рекао, од тога да ми регулишемо здравство у српској националној заједници, али уколико Срби могу сами да се организују и "ми по Резолуцији имамо право да помогнемо - ако нема довољно прихода или кадрова - практично је омогућено да делујемо на тој теритоји као да је потпуно под контролом Београда, а није".
О том питању државни врх Србије је јединствен, што је потврђено на састанку у среду, а премијер Ивица Дачић данас је, оцењујући да је пред Србијом најтежи део дијалога с Приштином, рекао да се мора рештити питање паралелних институција и навео да је то једино могуће постизањем договора о начину функционисања заједнице српских општина.
"Без тог договора Србија неће имати ни морално ни политичко право да укида било које своје институције на Косову, којих ионако има веома мало," рекао је Дачић уз напомену да овде није реч о признању независности КИМ, већ да је циљ да та територија која је као целина дефинисана и у Резолуцији 1244, функционише на одржив начин, односно да тамо Срби могу да остварују сва права, што, додао је, није могуће без институција и сопствене самоуправе.
Нова рунда дијалога Београда и Приштине почеће 19. фебруара у Бриселу, док су најаве о промени статуса српских институција на северу КиМ изненађујуће су за представнике опозиције у Србији.
Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница у саопштењу данас тражи да председник Николић поднесе оставку због "предаје српске територије" и тврди да једино српске институције на северу Србији гарантују државност.
У изјавама за Радио - Слободна Европа, шеф посланика ДС Борко Стефановић и посланик ЛДП Бојан Ђурић кажу да председник "нуди више од Платформе, па и од Ахтисаријевог плана.
"То је јако неопрезно и штетно зато што ми увек треба да третирамо те српске институције као институције Срба на КиМ, или евентуално Републике Србије, а никако као косовске. Ја не знам шта ова власт све спрема и шта се крије од народа. Али знам да иду много даље него што смо у преговорима ишли ми", рекао је Стефановић.
За косовске Србе то што предлаже председник мање је и од онога што је загарантовано Ахтисаријевим планом, тврди Ђурић и каже да такав предлог значи да косовски Срби излазе на косовске локалне изборе, те да није сигуран да је то у складу с документима који су усвојени у Скупштини Србије, а "поготово не са политичким најавама и програмима иза којих су стајали и Николић и Дачић и сви представници власти".
Дијалог Београда и Приштине, дакле, ушао је у своју најделикатнију и најтежу фазу када би већ познати захтев Немачке - да Србија демонтира такозване паралелне институције на северу Косова и Метохије - требало да добије епилог, можда већ на састанку премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија 19. и 20. фебруара у Бриселу.
Да је укидање паралелних институција тема број један у релација како Београда и Приштине, тако и Београда и Европске уније потврђују и поруке званичника међународне заједнице.
Тако је известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек за Тањуг изјавила да ће за добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ бити потребно да Србија укине паралелне инсистуције на северу Косова.
Известилац ЕП за Србију Јелко Кацин, међутим, уз констатацију да је Србији датум на дохват руке, није желео да одговори на питање да ли је услов за то укидање институција на северу.
"Не желим да одговорим на то питање, имате свог премијера и он ће вас обавестити о сваком кругу разговора, а Кетрин Ештон ће на крају дати препоруку ако разговори успеју".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија