Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Вулин: Косовски Срби неће бити без права гласа

.

Зубин Поток

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да косовски Срби неће бити једини народ у Европи без права гласа и позвао их да не дозволе да се о њиховој судбини одлучује без њих.

Вулин је, говорећи на Академији поводом обележавања Дана државности Србије у Зубином Потоку, истакао да су Срби једини народ у Европи чија се гробља руше, на чију децу се бацају бомбе и на чије се празнике хапси, пребија и затвара.
"Срби су једини народ који мора да доказује да постоји и да то што постоји нешто значи. Срби не смеју бити једини народ у Европи који неће одлучити где и како ће да живи, на ком месту хоће да траје. Срби неће бити једини народ у Европи без права гласа, права да изаберу и права да трају", рекао је Вулин.
Истичући да је Србија стара држава, Вулин је казао да ће бити испоштовани сви претходни споразуми, али да Србија неће постићи ниједан договор који ће бити на штету Срба на Косову и Метохији и штету државе и да нису ту да би се иза њих, како је рекао, угасило светло и затворила врата. "Србија је ту да траје као и ми, и нико никада неће без ваше воље учинити нешто на шта нисте спремни, јер тражимо само оно што нудимо свима другима - братство, једнакост и слободу", истакао је Вулин.
Он је додао да се тражи од других оно што другима нудимо - да постојимо, трајемо, бирамо, одлучујемо сами како ћемо школовати децу, како ћемо се звати, да живимо тамо где смо се родили и нигде више. Он је окупљене Србе у Зубином Потоку, међу којима су били и гости из десет општина из централне Србије, позвао на јединство и затражио да забораве на поделе и странке, јер су, како је оценио, веће и прече ствари данас овде, а то је да се "саберемо око једне речи и имена - Србија и ништа више".
Вулин је позвао косовске Србе да не дозволе да се о њиховој судбини не одлучује без њих, истичући да онај ко није разумео да се Београд брани у Ибарском Колашину није разумео ништа, као ни они који нису шватили да се Кослашин брани и у Београду и Бриселу, Њујорку, Москви.
"Зато немојте дозволити никада да се о вама одлучује без вас, будите тамо где се одлучује, учествујете, дајте своје представнике, нека се чује и слуша ваш глас. Нека се без вас никада не донесе одлука која ће утицати на ваше животе", поручио је Вулин.
Он је замолио грађане на Косову и Метохији да буду уз своју земљу и да никада не помисле да је Србија окренула главу од њих.
"Неће се укидати српске институције, изашли смо са Платформом и Резолуцијом за КиМ и само ако то свет разуме и шавати, само тада можемо разговарати каква ће бити будућност ове земље и будућност овог народа", поручио је он.
Вулин је казао да нико неће одлучити у име Срба како ће се звати Зубин Поток, како ће се школовати српска деца, за кога ће гласати и да нико неће донети, ни одлучити оно са чиме Срби нису сагласни.
"Реалност је да нема трајног, правденог и одрживог решења без воље Србије и Срба који живе на Косову и Метохији, реалност је да без нас нема праведног решења за Косово и Метохију", истакао је Вулин.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија