Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

САД упозориле Албанију да се не меша у послове Србије

.

Сједињене Америчке Државе су упозориле лидере у Албанији да престану са потпиривањем национализма, истовремено им отворено рекавши да се не мешају у послове Србије, преноси агенција Ројтерс писмо Стејт департмента упућено Министарству спољних послова Албаније.

Администрација у Вашингтону је реаговала након што су из Албаније, пред јунске изборе, све чешће почеле да се чују националистичке изјаве, усмерене према суседним државама, у којима живе милиони етничких Албанаца, наводи британска агенција.
Ројтерс подсећа, да је прошлог новембра, сефф грчке дипломатије бојкотовао прославу стогодишњице албанске државе, због изјава премијера Салија Берише о албанским земљама, а исто је урадио и председник Македоније.
У допису упућеном албанском министарству, Стејт департмент пише да се лидери те земље заглибљују у потенцијално опасну причу, с обзиром на историју етничких конфликата на Балкану. Такве изјаве неће само промовисати још запаљивије понашање и одвратити регион од својих приоритета, већ ће потенцијално подстаћи насиље, угрозити мир и стабилност и утицати на наше односе , наводи се у америчком писму.
Још отвореније, речено је албанским политичарима да се не мешају у послове Србије, наводи британска агенција. Ројтерс додаје да је портпарол амбасаде САД у Тирани одбио да коментарише тај допис.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија