Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Нетачно да Влада предлаже укидање српских институција

.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија неће да укине своје институције на Косову и Метохији, а да не договори шта ће их заменити, и без међународних гаранција, као и да је потпуно нетачна интерпретација да влада предлаже укидање српских институција на Косову.

"То је апсолутно нетачна интерпретација било чега што влада намерава да ради. Влада Србије ће се, односно ја као човек који директно разговарам и водим дијалог, придржавати Резолуције односно Платофмре Скупштине Србије. Не знам да ли су људи прочитали ту платформу, да ли ико улази у суштину онога што је предлог Србије", рекао је Дачић.
Премијер је гостујући на телевизији Пинк рекао и да предлог не значи да Србија треба да расформира своје инситуције и Србе натера да улазе у приштинске институције.
"Ми морамо, са друге стране, да знамо да сада не говоримо овде о нечему што имамо па ћемо да дамо, ми овде говоримо шта можемо да спасимо", подвукао је премијер.
Он је истакао и да у преговима са Приштином покушава да се дефинише аутономија, односно заједница српских општина на Косову и Метохији.
"Тражимо да се на Косову и Метохији формира заједница српских општина са јасним надлежностима које би имале у одређеним областима и јасно су прописане. Најважније су образовање просвета, правосуђе у првом и другом степену, локална полиција која ће свакако морати да имају одређене односе са приштинским властима, али и са Београдом. Али онда нико не може да оптужује Србију да има и да мора да расформира институције", рекао је Дачић.
Према његовим речима, то је аутономија у аутономији и то ће бити тема разговара, а велико је питање да ли ће то Приштина прихватити. Он је истакао и да је ситуација веома тешка и да Србија сваки дан губи суверенитет и основне назнаке државности на Косову и Метохији, али да у Платформи јасно стоји да Србија не признаје независност Косова нити ће је признати.
Дачић је истакао и да невезано од Немачке, постоје посебни кругови у међународној заједници, да је сада тренутак када треба "навалити" и "притиснути" Србију, јер јој је стало датума и да би можда прихватила више уступака него у неком другом периоду.
"Мислим да је то потпуно погрешан приступ. Да би дијалог успешно текао потребне су добре вести, а не притисци и негативне вести. Зато би то било убијање дијалога, а не допинос да дијалог доведе до резултата, јер на Србију нема шта више да се врши притисак", рекао је Дачић.
Он је напоменуо да Србија тражи одрживо решење за Косово и Метохију које ће омогућити да Србија не мора да признаје независност Косова, али да се са друге стране јасно дефинише положај срспког народа и њихов начин организације политичког живота.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија