Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Дан државности у знаку КиМ и Устава

.

Дан Државности Србије обележен је у Народној скупштини свечаном седницом, на којој је председник Републике Томислав Николић поручио да је данас најважнији задатак сачувати целовитост Србије, на шта обавезује и Устав.

Николић је на седници у Дому Народне Скупштине истакао да грађани Србије и њени државници не смеју да губе наду и прекину праведне напоре за очување територије и идентитета, и како је истакао, срца и душе Србије - Косова и Метохије.
"Обавезани речима и делима великих предака, који су у изузетно тешким околностима успевали да сачувају нашу отаџбину, и данас морамо да одбранимо Србију, лепу демократску државу, саткану од жртава свих који су пали бранећи је. Да сачувамо Србију у оквиру њених граница", поручио је Николић.
Николић се у говору, будући да се данашњим празником, осим почетка модерне српске државности, обележава и годишњица доношења првог демократског устава Србије - Сретењског устава, осврнуо и на славну српску традицију владавине права, на коју грађани с правом могу да буду поносни.
Председник је нагласио да снага Устава произилази из спремности и одлучности сваког грађанина да га брани и да би без подршке грађана уставна права била загарантована само на папиру, као списак лепих жеља.
Подсећајући да је Србија у историји пролазила кроз многе изазове и искушења, Николић је ипак упутио поруку оптимизма и вере у боље сутра, истакавши да и после најтамнијих ноћи свиће ново јутро:
"Изборили смо се за демократију, боримо се против криминала, боримо се да запослимо Србију, преговарамо са привременим институцијама у Приштини, са правом очекујемо датум за преговоре са Европском унијом".
У оквиру свечане седнице, председник Николић је висока државна одликовања уручио заслужним појединцима и институцијама.
Одликовања су постхумно додељена тројици припадника Војске Србије мајору Горану Савићу и старијим водницима прве класе Славиши Марковићу и Небојши Милићу, а председник Николић је ордене уручио члановима њихових породица.
Одликовања су такође добили потпуковник Томислав Бећаговић, Радослав Зеленовић, Милунка Лазаревић, Веран Матић, Марија Црнобори, као и неколико установа: Народна библиотека Србије, основна школа "Лазар Саватић" из Земуна, Прво београдско певачко друштво и Институт за физику.
После свечане седнице, у холу Дома народне Скупштине отворена је изложба поводом Дана државности, а затим приређен свечани коктел.
Председник парламента Небојша Стефановић је, обраћајући се званицама, рекао да је заједнички циљ јака, стабилна и просперитетна Србија, као чланица ЕУ, гарант стабилности и мира и економски лидер у региону.
Србију, како је истакао, треба водити разборитим одлукама, на миран и демократски начин, негујући добре односе са суседима и водећи државу ка сигурној будућности.
Здање на Тргу Николе Пашића данас је било у свечаном руху, а госте и званице дочекала је на степеништу јединица гарде Војске Србије, а химну "Боже правде" отпевао је хор Првог београдског певачког друштва.
Поред државних званичника и представника дипломатског кора, свечаности су пристуствовали и бивши председници Борис Тадић, Зоран Лилић и Милан Милутиновић, патријарх Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар, србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, представници Војске Србије и МУП-а, а догађај је пратило и око 90 новинара из 25 медијских кућа.
Данашњој свечаној седници парламента, иначе, нису присуствовали посланици Демократске странке Србије, који су на тај начин изразили протест због изјаве председника Николића у којој су они препознали најаву "укидања српске државности на Косову и Метохији".
Председник Николић је, наиме, изјавио у четвртак да настају косовске институције које воде Срби, и додао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора о придруживању ЕУ а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија