Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Канцеларија: Без осуде злочина нема помирења

.

Србија никада неће признати независност Косова и Метохије и позива међународну заједницу да прихвати реалност - да без истоветног односа према свима који живе у покрајини и без осуде свих злочина и починиоца не може бити помирења и напретка, саопштено је данас из владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Поводом петогодишњице нелегалног проглашења независности Косова, из Канцеларије за Косово и Метохију позивају међународну заједницу да прихвати реалност, а то је да без сагласности Србије и Срба на Косову и Метохији, не може бити праведног и трајног решења.
"Србија није никада и неће признати такозвано независно Косово. Ништа што је настало на неправди не може владати по праву и правди", пише у саопштењу.
Наводи се и да се од 17. фебруара 2008. године, када је мимо воље Савета безбедности и без обзира на потпуно одбијање Срба на Косову и Метохији проглашена такозвана независност до данас, десило 1.015 напада на Србе.
Против Срба је 51 пут употребљено ватрено оружје, 11 пута су подметане експлозивне направе, 15 пута бачене су ручне бомбе и молотовљеви коктели, 25 пута нападнути верски објекти, оскрнављено 201 православно гробље, 197 надгробних споменика уништено, 10 пута су нападнути културно-историјски објекти, 135 српских кућа каменовано, 48 пута на српску имовину подметани пожари.
У саопштењу се додаје и да је 106 српских кућа опљачкано, запаљено 13 шума у власништву Срба, нападнут манастир Високи Дечани, који је под заштитом УНЕСКО и да нико не зна тачан број украдене стоке, аутомобила, пољопривредних машина.
"На трогодишњег дечака и деветогодишњу девојчицу 4. фебруара бачена је бомба, четворо Срба је убијено, 254 је лакше и теже повређено, на српско становништво је годишње просечно вршено 203 напада, по један на свака два дана", поручују из канцеларије за Косово и Метохију.
На такозваном независном Косову за Србе нема европских стандарда, приватизација је спровођена и спроводи се искључиво за Албанце, док 40.000 српских захтева за повраћај имовине и наканду штете узалуд чека на одговор, додаје се.
Из Канцеларије закључују да на "такозваном независном Косову није успостављена држава, већ апартхејд, у коме су за 1.004 српске жртве осуђена два починиоца".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија