Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Дачић: Неће бити укинуте паралелне институције

.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да такозване паралелне институције на Косову и Меотхији неће бити укинуте док год не буду договорене надлежности заједнице српских општина.

Дачић је нагласио да нема укидања српских институција док се не договори шта ће бити уместо њих и још једном указао да Србија у разговорима са Приштином не чини кораке ка признању независности Косова.
Премијер је новинарима у Центру "Сава" рекао да платформа председника Србије, коју су потом подржали влада и парламент, говори о томе да Србија не признаје независност, али да признаје Косово као целину која је дефинисана резолуцијом 1244 и даје предлоге како да се Косово у политичком смислу организује док се не разреши статусно питање.
"Идемо у Брисел да разговарамо о функционисању институција, значи са једне стране о разрешењу паралелизма институција, а с друге стране о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, односно шта би тамо постојало као аутономија, односно заједница српских општина", објаснио је Дачић.
Према његовим речима, у предстојећој рунди дијалога с Приштином тема ће бити како да се Косово и Метохија у политичком смислу организује док се не разреши питање статуса, истичући да Србија учествујући у тим разговорима не чини кораке ка признању независности Косова.
"Србија неће признати независност Косова, али може да прихвати да то што се зове Косово и Метохија буде организовано на такав начин да Срби могу да заштите своје интересе и да имају заједницу српских општина", додао је Дачић.
Он је истакао да је опасно живети у фатаморгани, јер нити је Косово независно, нити Србија има пун суверенитет на Косову, тако да су неопходна решења која ће проистицати из реалности.
"За пет година дошли су до деведесетак држава које признају независност Косова, али могу још сто година да постоје, а да не буду признати од УН. Значи не може тако да се иде у независност, мора да постоји договор између државе од које желе да се отцепе и њих. Ми смо спремни за разговоре", казао је Дачић.
Он је истакао да га превашодно занима интерес грађана Србије, а не његова лична политичка добробит, а да преговоре с Приштином, уколико неко сматра да може да их ефикасније води, треба то и да каже.
"Ми смо сами себи највећи непријатељ, јер не знамо шта хоћемо. С тог аспекта није лако водити делегацију Србије у Брисел, јер ја треба да на лицу места доносим одлуке за које не знам да ли ће овде неко да их подржи или неће да их подржи, јер свако на свој начин тумачи нашу државну политику", рекао је премијер.
Дачић је оценио и да грађани морају да кажу шта хоће и којим путем да се иде даље.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија