Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Поново инциденти на српским гробљима

.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД су заједничким саопштењем осудиле скрнављење православних гробаља на неколико локација на Косову током протекла два дана, а данас су забележена још два инцидента.На старом православном гробљу у Приштини, у близини Цркве Светог Николе, порушено је пет надгробних споменика, а косовска полиција обезбеђује цркву где живе двојица свештеника с породицама.

Један од двојице приштинских пароха, отац Дарко Маринковић, изјавио је КиМ радију да је пет надгробних плоча, које су и у ранијим скрнављењима биле оштећене, сада додатно уништене.
"Плоче у крсту су лупане чекићима и на њима се тачно виде трагови удараца. Када уђете на гробље тачно се разликују споменици који су раније рушени од оних који су сада уништени. Приметили смо пет, а можда и шет порушених споменика", казао је он.Маринковић је рекао да је од петка увече до данас појачавано присуство полиције око цркве.
У повратничком селу Бабљак код Урошевца данас је проваљена и оскрнављена црква Свете Тројице, а дан раније обијене су три повратничке куће, јавио је радио КиМ.
Координатор општине Урошевац Милан Јањић изјавио је том радију да су мештани приметили да је обијена црква Свете Тројице у Бабљаку.
"Разбили су стакло на цркви. Покушали су да уђу и да из цркве однесу свећњак, али у томе нису успели пошто им је пролаз био мали", рекао је Јањић.
У заједничком саопштењу амбасада је наведено:
" Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД осуђују задњи талас напада на српска гробља и споменике на Косову. Догађаји који су се догодили последње време показују да неке особе смтрају оправданим изражвање незадовољства због уклањања споменика ОВПМБ у Прешеву , скрављењем гробаља у којима су Срби сахрањени. Такви акти су у потпуности неприхватљиви и извршиоци тих дела треба да се изведу пред правду".
Амбасаде земаља велике петорке позивају грађане Косова да покажу уздржаност и изражавју пуну подршку мерама предупређења таквих аката које су предузели власти на Косову.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија