Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Дачић и Тачи сутра о институцијама на северу и официрима

.

Пета рунда политичког дијалога под патронатом шефице европске дипломатије Кетрин Ештон почиње сутра у Бриселу, а главна тема биће институције на северу Косова и статус официра за везу у Београд и Приштину.

Премијери Србије Ивица Дачић и Косова Хашим Тачи састаће се сутра рано поподне, најпре одвојено са Ештон, а затим на заједничком радном ручку после кога ће дијалог формално почети, речено је Тањугу у Европској комисији.
"Дијалог који почиње сутра ће се вероватно наставити у среду", рекла је новинарима Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице, подсећајући да је свака досадашња рунда трајала дуже од претходне.
"За нас је овај разговор важан, јер се отварају права, тешка питања", рекла је Коцијанчич.
Раније је и из Београда и из Приштине најављено да ће ова рунда примарно бити усмерена на питање институција на северу Косова које у Приштини називају паралелним, а то су пре свега судови, пореска управа и безбедносне структуре.
"Идемо у Брисел да разговарамо о функционисању институција, значи са једне стране о разрешењу паралелизма институција, а с друге стране о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, односно шта би тамо постојало као аутономија, односно заједница српских општина", рекао је јуче новинарима Дачић.
Тачијев заменик Хајредин Кучи изјавио је, пак, да ће Тачи током дијалога тражити успостављање основног суда у Северној Митровици чему се локални Срби противе.
Тај суд мешовитог састава, који је под патронатом Еулекса, не ради већ пет година откад су демонстранти спречили судије и тужиоце да уђу у зграду Суда.
Други предмет дијалога су српске безбедносне структуре на Косову, то јест полиција и тајне службе, за које Приштина тврди да су активне на северу и да морају да се повуку.
Дачић је јуче први пут одступио од званичног става Београда да тих структура на Косову нема, изјавом да су сами Срби са севера доставили податке о присуству МУП Приштини.
"Ја треба да их убеђујем да ми немамо полицију, а сами им Срби дали регистарске таблице и податке. Па о чему ми причамо", упитао је Дачић.
И коначно, очекује се да две стране финализују договор о размени официра за везу који је начелно договорен током претходне рунде у јануару.
"У ствари, више уопште није јасно шта је договорено", рекао је за Тањуг бриселски дипломата упућен у ток дијалога и додао да радне групе нису постигле сагласност о детаљима мандата официра.
Официри за везу требало би да почну да раде од 1. марта у дипломатским представништвима ЕУ у Београду и Приштини, али постоје различита тумачења који би статус требало да уживају. Приштина тражи да њихов официр Љузим Пеци, тренутно на дужности амбасадора Косова у Шведској, има дипломатски статус и у Београду, који међутим инсистира да официри бити само чиновници, никако дипломате. Београд је за официра за везу именовао Дејана Павићевића, шефа српског тима у техничком дијалогу.
Уколико током ове рунде дође до напретка, то ће значајно повећати шансе Србије да на пролеће добије позитивно мишљење Комисије и Министарског савета да јој се у јуну одреди датум почетка преговора о придруживању ЕУ.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија