Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Дачић и Тачи о институцијама на северу и официрима за везу

.

У Бриселу је у току пети трилатерални састанак високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, на којем ће се разговарати о институцијама на северу Косова и официрима за везу.

Ештонова је пре радног ручка, као и у претходним рундама политичког дијалога, имала одвојене сусрете са Дачићем и Тачијем.
Српски премијер је пред разговоре поручио да је предлог Србије јасан, оснивање заједнице српских општина која треба да има јасне надлежности у образовању, просвети, правосуђу, и да ће Срби сами бирати власт.
"Сигурно неће бити повлачења српских институција са Косова док се не постигне коначан договор. Тражићемо чврсте гаранције за сваки договор. Наш народ на Косову сигурно неће бити остављен на цедилу'', рекао је Дачић за "Новости" оцењујући ову рунду дијалога о Косову као најтежу до сада.
Како је рекла портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич, дијалог се наставља и сутра.
Коцијанчич је након почетка разговора у кабинету Ештонове новинарима рекла да је због извештаја Европске комисије, који се очекује у априлу, сада неопходно остварити напредак.
"Због тога смо овај пут одвојили више времена", објаснила је Коцијанчич.
Она је рекла да је север Косова међу кључним темама данашњег дијалога, али није желела да се упушта у детаље дневног реда састанка који је у току.
Како је Тањугу речено из бриселских дипломатских извора, премијер Дачић ће се током једносатне паузе предвече срести са Филипом Рикером, америчким дипломатом задуженим за Балкан. Након тога ће се разговори са Ештон и Тачијем наставити, највероватније до касно у ноћ. С обзиром да Ештон сутра ујутру има обавезе, трилатерални разговори у среду ће почети тек поподне, сазнаје Тањуг.
Тачи је пре подне у Бриселу разговарао са председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом и председником Европског савета Херманом ван Ромпејом, а Б92 преноси да га је јуче примио и заменик помоћника америчког државног секретара Филип Рикер.
Раније је и из Београда и из Приштине најављено да ће ова рунда примарно бити усмерена на питање институција на северу Косова које у Приштини називају паралелним, а то су пре свега судови, пореска управа и безбедносне структуре.
"Идемо у Брисел да разговарамо о функционисању институција, значи, са једне стране о разрешењу паралелизма институција, а с друге стране, о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, односно шта би тамо постојало као аутономија, односно заједница српских општина", рекао је у недељу Дачић.
Тачијев заменик Хајредин Кучи изјавио је, пак, да ће Тачи током дијалога тражити успостављање основног суда у Северној Митровици чему се локални Срби противе. У том суду, који ради под патронатом Еулекса, раде међународне судије и тужиоци.
Други предмет дијалога су српске безбедносне структуре на Косову, то јест, полиција и тајне службе, за које Приштина тврди да су активне на северу и да морају да се повуку.
Дачић је у недељу први пут одступио од званичног става Београда да тих структура на Косову нема, изјавом да су сами Срби са севера доставили податке о присуству МУП-а Приштини.
"Ја треба да их убеђујем да ми немамо полицију, а сами им Срби дали регистарске таблице и податке. Па о чему ми причамо?!", упитао је Дачић.
И коначно, очекује се да две стране финализују договор о размени официра за везу који је начелно договорен током претходне рунде у јануару.
"У ствари, више уопште није јасно шта је договорено", рекао је за Тањуг бриселски дипломата упућен у ток дијалога и додао да радне групе нису постигле сагласност о детаљима мандата официра.
Официри за везу требало би да почну да раде од 1. марта у дипломатским представништвима ЕУ у Београду и Приштини, али постоје различита тумачења који би статус требало да уживају.
Приштина тражи да њихов официр Љузим Пеци, тренутно на дужности амбасадора Косова у Шведској, има дипломатски статус и у Београду, док Београд инсистира да официри буду само чиновници, никако дипломате. Београд је за официра за везу именовао Дејана Павићевића, шефа српског тима у техничком дијалогу.
Уколико током ове рунде дође до напретка, то ће значајно повећати шансе Србије да на пролеће добије позитивно мишљење Комисије и Министарског савета да јој се у јуну одреди датум почетка преговора о придруживању ЕУ.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија