Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Осигурати безбедност Срба на КиМ

.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да је неопходно осигурати безбедност Срба на Косову како би могли несметано да раде и привређују.

Вулин је посетио Сајам туризма и обишао штанд Удружење винарија “Велика Хоча”, где је рекао да је сваки пример производње хране и вина на КиМ од највећег значаја за Србију.
Вулин је за Тањуг навео да на Космету живе вредни и радни људи и да није тачно да, као што неки хоће злонамерно да представе, они хоће да живе од Србије и да не раде ништа.
Директор Канцеларије је указао да Срби са Космета траже своје право да раде и да живе и да им је за то потребна помоћ државе.
"Потребно је да им држава помогне да им се осигура безбедност како би они и њихова деца могли несметано да се крећу, раде, учествују у привредном животу, да се школују и да се лече. То на оваквом Косову и Метохији, како год да назовемо, још није могуће", рекао је Александар Вулин.
Директор Канцеларије за КиМ изјавио је рекао да ће се обриси решења за Косово и Метохију свакако појавити на наредном састанку у Бриселу који је заказан за 4. март.
"Обриси некаквог решења ће се свакако појавити. Што се Србије тиче, ми смо рекли шта мислимо и шта желимо, али у томе нисмо сами, постоје још најмање две стране", рекао је Вулин Тањугу на Сајму туризма у Београду.
Према његовим речима, оно што је предвиђено Платформом и Резолуцијом које је усвојила Скупштина Србије јесте одговор и решење за већину проблема на Космету.
То сада треба, додао је, да разумеју и међународна заједница и представници паралелних институција из Приштине.
Вулин је додао да верује да се иде у добром правцу, и у прилог томе истакао да је Влада Србије показала спремност на разговор, дијалог и компромис.
"Ми ћемо радити на томе, заиста смо наклоњени миру као идеји, миру као решењу и у томе не можемо да будемо усамљени", уверен је директор Вулин.
Он је додао да је јучерашњи састанак у Бриселу заиста био тежак са темама које су, како је нагласио,од највећег могућег значаја, поготово за Србе на Космету.
Иако није постигнуг никакав договор, додао је он, ствари се крећу у добром правцу.
"Крећемо се у добром правцу. Мислим да преовлађује шватање о ономе што смо ми говорили све време, да се без сагласности Србије и Срба који живе на Косову и Метохији не може пронаћи никакво решење, а поготово не трајно", рекао је Вулин.
Он је истакао да су сви изашли са предлозима и да многи проблеми који сада изгледају нерешиво су нерешиви докле год се не буде разумело да Срби на Космету морају да имају своју функционалну организацију.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија