Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Прихваћен захтев Београда о заједници општина, остало спорно

.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да је током дводневног дијалога у Бриселу, 19. и 20. фебруара, једино прихваћен захтев Београда да се формира заједница српских општина, а све друго је спорно.

"Једино је прихваћен наш захтев да се формира заједница српских општина, а све друго је спорно, почев од тога по чијим законима ће функционисати заједница, који изборни систем ће се примењивати, који органи и под чијим законима ће бити изабрани и која ће овлашћења заједница имати", рекао је Пантић, који је као заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију присуствовао преговорима.
"Приштина и ЕУ су заступали став и све време дводневног дијалога инсистирали на гашењу такозваних локалних паралелних институција, мада су провлачили и питање такозваних безбедносних структура", рекао је Пантић за "Политику" .
Он је казао да је дегелација Београда у Бриселу разговарала "не са једном, већ са две стране, односно и са Приштином и са ЕУ, које имају идентичан став".
"Новости" од петка пишу да ће државни врх Србије током следеће недеље сачинити детаљан план о структури и конкретним надлежностима девет општина на Косову и Метохији, које су "кичма" будуће српске заједнице, и тај разрађени документ премијер Ивица Дачић представиће на следећој рунди разговора у Бриселу.
Према наводима тог листа, Србија неће пристати на укидање постојећих установа док се не договоре нове под окриљем заједнице српских општина коју предвиђа државна платформа.
Премијер Дачић је за "Новости" рекао да Срби морају имати неки вид власти на Косову и Метохији, која би бирала своје представнике и штитила интересе наших сународника.
"Мора да постоји пакет који би подразумевао постојање заједнице српских општина са надлежностима, начином избора и који би омогућио српску самоуправу на Косову и Метохији. Тек онда је могуће разговарати о томе да се институције Србије трансформишу у институције те заједнице, у коју би требало да уђу све општине у којима су Срби већина, а не само оне са севера", рекао је Дачић.
Када је реч о официрима за везу, који би требало да ступе на дужност 1.марта, Дачић је рекао:
"Приштина тражи да официри за везу имају дипломатски имунитет, што је немогуће, али неки ниво заштите мора да постоји".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија