Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Србија мође да заустави признање Косова у СБ УН

.

Братислава

Председник Србије Томислав Николић сматра да Србија може да заустави независност Косова и признање у Савету безбедности УН, па зато очекује да ће врло брзо најпре ЕУ, а потом и Албанци, почети са Београдом да "озбиљно разговарају" да би се решавао проблем."Али, да га решимо тако да Србија неће моћи да влада Приштином, али зато ни Приштина неће моци да влада многим градовима на Косову и Метохији, тамо где су Срби у већини као становништво", рекао је Николић у интервјуу словачкој телевизији.

Истичући да жели да води политику "и Исток и Запад", Николић је објаснио да Србија жели да има не само економске, већ и политичке односе и са ЕУ и са Руском Федерацијом и са арапским светом и са целокупном Африком, Азијом, Латинском Америком.
"Србија до сада није водила такву политику - 'и Исток и Запад' - о којој сам ја говорио у кампањи. Она је говорила 'и Косово и ЕУ' - што није политика коју ја водим. Наравно да ћемо бити у ЕУ. Наравно да никада нећемо признати независност Косова и Метохије", рекао је.
Како је закључио, "апсолутно је могуће чувати српске националне интересе - омогућити Албанцима да уживају права која се стичу тиме што сте у већини, на једном одређеном делу територије државе, али то нису права на нову државу, нити би то могао ико да им да". "Ја ћу око тога имати, вероватно, још увек проблема", додао је.
Николић је истакао и да ће, као партнер ЕУ, учинити све да Србија уђе у ЕУ.
"Ја сам партнер ЕУ. Ја желим да Србија буде у ЕУ и учинићу све што би председник Словачке учинио да Словачка буде у ЕУ. Што би канцелар Немачке учинио да Немачка буде у ЕУ. Даље од тога од мене неће да траже зато што ја даље од тога нећу да испуним", казао је Николић у интервјуу словачкој телевизији.
Николић, који је интервју дао приликом посете Словачкој, истакао је да изузетно цени све што Словачка чини за Србију, нарочито кад је реч о напредовању Србије ка ЕУ и непризнавању независности Косова и Метохије, што - како истиче - Србији олакшава посао.
Председник Србије не очекује да ће ЕУ поставити Србији признање Косова као услов.
"ЕУ је рекла да њу не интересује независност Косова. Да то није услов. Па хајде да видимо, неће ваљда да нас да притискају, с једне стране, а с друге да кажу: не притискамо их и не треба нам такав услов", рекао је.
Упитан о имиџу Србије после ратова деведесетих, Николић је рекао да "стереотип о Србима као лошим људима не признаје" и да тај стереотип "не може да води ЕУ кад о Србији одлучује":
"Мораће неко ко жели да нас одбије, да смисли бољи начин... То да смо ми некада били зликовци и злочинци - у то више нико ни у свету не верује, односно верује да ако их је било на нашој страни, да је морало да буде и на другој страни", казао је Николић и додао да су на сву срећу ратови прошли и да их више неће бити.
Он је закључио да се Србија припрема да у миру буде лидер на Балкану, а да потом наравно буде и у ЕУ један од ослонаца, како је рекао, "полуга држава, којој не треба много, али која жели много да пружи да би стабилност била већа".

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија