Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Вулин: Трајно решење уз сагласност Србије

.

Последња рунда дијалога у Бриселу показала да је међународна заједница шватила да без сагласности Србије и Срба на Косову нема трајног и одрживог решења за Покрајину, рекао Александар Вулин у Краљеву.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је последња рунда дијалога са Приштином у Бриселу показала да је међународна заједница шватила да без сагласности Србије и Срба на Косову нема трајног и одрживог решења за покрајину.
"Драго ми је што су коначно и међународна заједница и сви учесници у преговорима шватили да без сагласности Србије и Срба на Косову нема трајног и одрживог решења, а поготову нема праведног решена и у Бриселу се управо то показало", рекао је Вулин у Краљеву где је присуствовао отварању Бироа Канцеларије за КиМ.
Вулин је истакао да је "ово сигурно била најтежа рунда преговора, рунда у којој се коначно дошло до суштинских питања и зато је била тако тешка".
"Влада Србије је изашла са оним како види будућност Косова и Метохије, сада очекујемо да се о томе изјасне и сви остали учесници", рекао је Вулин.
Биро Канцеларије КиМ у Краљеву радиће на решавању питања повратка више од 20.000 интерно расељених лица који су уточоште потражили у овом граду, остваривању њихових права и јачању привредних и културних веза Срба са Севера Косова са Србима у унутрашњим делу Србије.
Александар Вулин је рекао да расељеним Србима са Косова међународна заједница није омогућила безбедан повратак, живот и рад.
Поднето је више од 40.000 захтева за повраћај имовине и надокнаду материјалне штете али међународна заједница није што доказује да међународна заједница не испуњава своје обавезе.
У свим разговорима Владе Србије са Бриселом или међународном заједницом бити потенцирано питање повратка интерно расељених са Косова на њихова огњишта и у домове, њиховој безбедности и регулисању имовинско правних односа, истакао је Вулин.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија