Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Европски званичници: Април преломни тренутак за Србију

.

Европски званичници поручили су данас у Београду да Србија у наредним седмицама треба да оствари видљив напредак, посебно у дијалогу Београда и Приштине, уколико жели да у јуну добије зелено светло за почетак преговора о приступу ЕУ.

Европска комисија ће 16. априла поднети извештај о напретку Србије, који ће бити процењен на основу напретка у дијалогу Београда и Приштине и у спровођењу реформи, посебно у области правосуђа, јавне управе и борби против корупције. Европски савет би 28. јуна, на основу тог извештаја, требало да донесе евентуалну одлуку о отпочињању приступних преговора са Србијом.
"Све је сада на Србији. Фокус наше пажње је у потпуности на вашој земљи и могућности отпочињања преговора у другој половини ове године", изјавио је генерални директор Директората Европске комисије за проширење Стефано Санино на конференцији за новинаре поводом првог семинара Регионале академије за демократију.
"Важно је имати у виду да већ до априла, у наредних неколико седмица, треба да видимо конкретан напредак, иначе постоји опасност да би договори постигнути у последњем тренутку могли да изазову сумњу код чланица ЕУ", истакао је он.
Април је, према Саниновим речима, преломни тренутак за Србију и више је од кључног значаја него јун.
И Санино и шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер оценили су да се дијалог Београда и Приштине досад добро одвијао, укључујући пету рунду разговора у уторак у Бриселу, да се ствари крећу у позитивном правцу и да постоји осећај стварног напретка.
"Сви сада очекујемо следећу рунду преговора, почетком марта, и надамо се да ће то бити она рунда која ће дати јасан сигнал да је напредак постао опипљив", истакао је Санино.
Дежер је напоменуо да ЕУ жели да види даљи напредак и спровођење у дело раније постигнутих договора - Споразума о интегрисаном управљању прелазима, канцеларијама официра за везу, енергетици, телекомуникацијама...
"Не може све бити решено преко ноћи, али важно је да до 16. априла стекнемо осећај да ствари иду у добром правцу и да се постиже напредак", рекао је он. "Имамо ограничено време и морамо уложити енергију и напоре у том правцу."
Санино и Дежер су указали и на значај напретка у другим областима, попут реформе јавне управе и правосуђа, борбе против организованог криминала и дискриминације, заштити мањина...
На питање новинара да ли очекује позитивну одлуку о додељивању датума Србији, Санино је одговорио да ће формална одлука бити донета крајем јуна, али да ће дискусија чланица ЕУ о тој теми почети већ после извештаја ЕК у априлу.
Он је, такође, изразио разумевање за пад подршке грађана Србије процесу евроинтеграција, али је поручио да треба гледати ширу слику и позитивне промене које ће чланство у ЕУ донети друштву.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија