Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Канцеларија за услуге и повратак расељених

.

У Краљеву отворено одељење канцеларије за Косово и Метохију Нико овде са Косова и Метохије није дошао из економских разлога. Дошао је искључиво силом. Посао нашег одељења Канцеларије у Краљеву биће да омогућимо повратак и да омогућимо да свакодневни живот, док повратак не наступи, буде бар мало лакши и праведнији - рекао је Вулин

У присуству великог броја расељених Срба са КиМ, челника града Краљева и директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина, у Краљеву је отворено одељење Канцеларије за Косово и Метохију. Након химне "Боже правде" и изворних песама са Косова и Метохије у извођењу етно састава "Тканица" у препуној Канцеларији присутнима се обратио Александар Вулин директор Канцеларије за КиМ речима да је разлог што се отвара Канцеларија у Краљеву што, управо, у овом граду има преко 20 хиљада интерно расељених лица којима није омогућено да се врате на своја огњишта. Вулин је истакао да је задатак Канцеларије за КиМ да пружа помоћ и омогући што бржи повратак више од 20.000 расељених лица који живе на територији тога града и наставио: - Преко 20 хиљада душа се овде налази а није им омогућено да се врате на своја огњишта, на свој кућни праг. Међународна заједница је преузела обавезу да омогући сваком да се врати на своје огњиште. Ту обавезу није испунила, баш као што није испунила обавезу да ће успоставити владавину права на простору КиМ. Данас имамо преко 40 хиљада захтева било за повраћај имовине, штету или разне друге немогућности коришћења сопственог поседа.

- Вулин је рекао да се од 1999. године до данас на Косово и Метохију вратило 20.000 људи, али да их је у покрајини остало свега 4.000, док су се остали вратили у Србију, јер нису могли да заснују живот или да наставе да живе са својим породицама тамо одакле су силом протерани и додао: - Нико овде са Косова и Метохије није дошао из економских разлога. Дошао је искључиво силом. Посао нашег одељења Канцеларије у Краљеву, биће да омогућимо повратак и да омогућимо да свакодневни живот, док повратак не наступи, буде бар мало лакши и праведнији. Задатак људи који ће радити у овој Канцеларији јесте да увек буду на услузи интерно расељеним. Да будете сигурни да имате своју адресу. Ово је ваша адреса. Вама, којима још увек није омогућено да се вратите у своје домове, да вам се надокнади штета, да вам се омогући један нови почетак, овде је адреса. Шта год да вам треба, да ли су то потврде, документа, или желите да се уверите шта се дешава са вашом имовином, наш посао је да вам у томе помогнемо. Није наша идеја да ви долазите некоме на ноге, већ се вама долази на ноге, да будемо што ближе потребама људи чији су животи тако сурово прекинути. Држава је ту да помогне - нагласио је Вулин.

Сила и насиље не дозвољавају повратак

Напомињући да ће у будућим преговорима у Бриселу и на сваком другом месту питање интерно расељених бити постављано и постављаће се док се то питање заувек не реши, Вулин је између осталог казао: - Не може се кренути напред док се преко 200.000 Срба не могу вратити на своју имовину. То је 200 хиљада људи који нису изгубили своја права да мисле, своја права да желе да се врате, да гласају и одлучују. Ја желим да будете активно укључени у живот на КиМ, да се ваш глас чује и када су преговори у питању. Јер, оно што ми желимо и шта тражимо за Србе на КиМ, није само оно што тражимо за Србе који сада живе на КиМ. Ми тражимо све то и за оне који су живели на КиМ, а не могу да се врате зато што им сила и насиље то не дозвољавају. Влада Републике Србије је ту да буде на страни свог народа. Ова Канцеларија је зато овде, да буде близу оних којима је помоћ потребна - истакао је Вулин захваљујућ и се расељенима са КиМ што их не напушта нада у повратак. Шеф одељења Канцеларије за КиМ у Краљеву Александар Ерак, рекао је да је тај град изабран јер у њему има више од 20.000 расељених лица а ка њему гравитира још 10-15 хиљада са севера КиМ. - Надам се да ћемо успети да им пружимо подршку да се врате и за почетак бар да обиђу своја имања и трудићемо се да у наредном периоду кроз привредну делатност помогнемо расељеним лицима - казао је Ерак. Градоначелник Краљева Драган Јовановић је рекао да је отварање Канцеларије заједнички пројекат који треба да донесе бољитак расељеним Србима са КиМ.

Корист за расељене

Своја виђења о отварању Канцеларије за КиМ изнели су и расељени Срби: Виолета Секулић, протерана из Косова Поља: - Сматрам да је ово јако користан и значајан пројекат Владе Републике Србије. Осим осећаја да држава брине о вама, ту је и конкретна помоћ протераним Србима у решавању животних проблема. Пуно протераних нема материјалне могућности да обиђе имовину на Космету. Такође, великом броју људи из руралних средина неопходна је помоћ за сређивање разне документације. Мислим да запослени у Канцеларији у Краљеву требају сачинити социјалне карте расељених на територији општине Краљево и помоћи онима којима је помоћ државе, заиста, неопходна. За Спасојевић Србољуба овако нешто требала је држава Србија одавно учинити. Јер, како каже, ова Канцеларија ће користити и расељеним на територију Крагујевца, Крушевца, Чачка и Ужица. Истиче да га је обрадовало отварање Канцеларије, јер је и сам више пута одлазио на КиМ, како би решио имовинске проблеме. Милош Нешовић, бивши начелник Косовског округа је рекао: - Очекујем да ће ова власт више направити за Србе са КиМ него њихови претходници. То је и доказано формирањем ове Канцеларије и у Краљеву. Интензивним радом и сталним притисцима на међународну заједницу сматрам да се може поправити нешто на плану повратка протераних Срба. Један број људи са КиМ у Краљеву јако тешко живи, јер овде и домаћи грађани не живе добро. Очекујем да се отворе нова радна места. Краљево треба да има један другачији статус у односу на све друге градове у Србији, управо, због највећег броја расељених са КиМ. Краљево би требало бити у жижи догађаја у Влади, да се овде граде фабрике и доводе инвестиције, развија нека врста привреде како би расељена лица радила и зарађивала. Ова Влада показује разумевање и жељу да помогне расељене и то охрабрује - казао је Нешовић. Р. Комазец

 

Желим да ссе срби што пре врате а канцеларија затвори

Отварању Канцеларије присуствовао је и народни посланик са Космета Бојан Јаковљевић који је изјавио да је отварање Канцеларије у Краљеву од великог значаја за интерно расељене у Краљеву и околини а пре свега у решавању њихових имовинско-правних питања. Истичући да је оваква Канцеларија за помоћ расељеним требала бити одавно отворена, изразио је наду да ће се сви Срби вратити на КиМ, а да ће Канцеларија потом бити затворена. 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија