Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Вулин: Србија нема безбедносне структуре на северу КиМ

.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да Србија нема безбедносне структуре на северу Косова и Метохије јер би их, да оне постоје, контролисала и не би било толико насиља на Косову и Метохији.

"Да их имамо ми бисмо их контролисали и не би се дешавало да имамо оволико насиља на Косову и Метохији и да то насиље увек пролази без криваца и кажњавања. Ми то немамо, ми поштујемо резолуцију 1244 СБУН", казао је Вулин.
Вулин је поручио да изјава пристинског кординатора у дијалогу Бљерима Шаље да је већ постигнут договор о уклањању безбедносних структура не помаже процесу дијалога већ служи томе да застане и да до договора у крајњој линији и не дође.
Упитан о којим је безбедносним структурама уопште реч Вулин је новинарима у палати Србија, где се састао са амбасадорима земаља које нису признале Косово, рекао да су за Приштину све што постоји на Косову и Метохији безбедносне структуре, а да за Београд оне не постоје. Он је додао да се људи који живе на простору Косова и Метохије а припадници су, како је рекао, овог или оног министарства, сматрају нераспоређенима и да је то званичан став Србије.
На констатацију да приштински лист Коха диторе пише о 500 припадника безбедносних структура распоређених у Краљеву, Вулин је упитао какве везе Краљево има са територијом на Косову и Метохији. Он је због тога замолио домаћу јавност да има поверења у сопствену владу и да "мање води рачуна о томе шта албански политичари раде да би задовољили своје бираче", поновивши да Шаљина изјава служи опструкцији процеса дијалога.
"Да смо се ми око свега договорили не бисмо ишли у Брисел да се договарамо, нешто бисмо потписали, неки папир би се појавио пред неким...Није ово ствар која се крије и од које треба да се крије, напротив, о свему ће се договарати да би се постигла целина решења", казао је Вулин и нагласио да се ни о једној ствари неће и не може разговарати парцијално.
"Или ће се постићи целовито решење или решења неће бити", поручио је Вулин и додао да се не може говорити о безбедности и правосуђу а истовремено не говорити о просвети, локалној самоуправи и у крајњој линији заједници српских општина.
Вулин је позвао све учеснике у дијалогу да мање играју за своју политичку публику а да више воде рачуна о интресима људи који живе на Косову и Метохији.
Вулин је, уочи састанка са амбасадорима неевропских земаља које нису признале Косово, додао и да ће затражити да не размишљају о промени статуса и евентуланим признањима јер би то значајно нашкодило преговарачком процесу.
Вулин је новинарима у Палати Србија, где се одржава састанак, рекао да је циљ тих разговора да се "пријатељи из међународне заједнице и већег дела планете који није признао Косово" упознају са догађајима у процесу преговора и са ставовима званичног Београда.
"Наравно да ћемо замолити да, поготово док трају преговори, нико не размишља о промени статуса и о евентуланим признањима будући да би то сигурно значајно нашкодило преговарачком процесу", рекао је Вулин.
Циљ је и да, додао је Вулин, Србија пријатељима још једном покаже колико високо цени њихову улогу и улогу њиихових земаља и то што се с "великом преданошћу одупиру огромном притиску који долази можда и од најмоћнијих земаља света".
"Пријатељство према нашој земљи и међународно право чувају нашу позицију на КиМ", казао је Вулин.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија