Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

За већи утицај УН на Космету

.

Писмо Крстимира Пантића Бан Ки Муну и Вуку Јеремићу

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић у писму које је упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну и председнику Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу у коме је затражио „да се снагом свог ауторитета заложите за заустављање процеса смањивања и потцењивања утицаја УН мисије на Косову и Метохији“.

Пантић очекује да Бан Ки Мун и Вук Јеремић утичу на представнике Кфора, како би се обезбедило несметано функционисање Цивилне заштите на територији четири општине на северу Косова, а која је формирана у складу са Женевском конвенцијом“. Он је подсетио да је циљ Цивилне заштите да пружи помоћ локалном становништву у случају елементарних и других несрећа, напада на личну и имовинску сигурност грађана и спречавања даљег етничког чишћења територије КиМ, посебно имајући у виду да се врше ужурбане припреме за формирање тзв. Војске Косова, што је у потпуној супротности са Резолуцијом СБ УН 1244. У писму Пантић подсећа да су шефа УНМИК-а Фарида Зарифа представници Срба са севера Косова упозорили прошлог месеца да ће гашење УНМИК администрације у Косовској Митровици довести до пораста тензија и готово извесно до нових сукоба Срба и Албанаца, које ће као и увек до сада испровоцирати Албанци.

Пантић наводи „да је циљ Албанаца да правним и физичким насиљем промене етничку структуру становништва, асимилирају или протерају српско становништво из Косовске Митровице и, противно вољи становништва, наметну инситуције тзв. Републике Косово. Одговорност за овакав развој догађаја и последице које проистекну сносиће искључиво Зариф и УН, истиче Пантић који је и заменик директора Владине Канцеларије за КиМ. - Подсећам Вас да су грађани на северу КиМ, 15.02.2012. године одржали референдум на коме се 99,75 одсто грађана изјаснило против институција самопроглашене државе Косово“, наводи се у писму и наводи да је Резолуција 1244 још на снази и да је СБ УН перманентно и добро упознат са сложеном проблематиком Косова, са фактичким стањем да статусна и друга питања нису решена. Пантић подсећа генералног секретара УН и председника Генералне скупштине УН на неповољну, односно врло крхку ситуација на северу КиМ где посебно место има општина Косовска Митровица - север. Он је указао и на неефикасност и пристрасност Еулекса, на непоштовање Плана од шест тачака за север КиМ и на сталну деградацију положаја мисије и угледа УН. Пантић у писму оцењује да се политички процес и успостављени дијалог Београда и Приштине не може успешно развијати ако буде и даље оптерећен проблемима из свакодневног живота и једностраним покушајима приштинских власти за насилно мењање реалног стања на северу КиМ.

„Сасвим је извесно да ће доћи до нових конфликтних ситуација, па тзв. пат-позиције које после тога настају могу се превазилазити само уз помоћ објективне и непристрасне међународне подршке, а то, према постојећем стању ствари, на овом подручју може пружити само УН мисија и то на изворним принципима важеће Резолуције 1244“, сматра председник Општине Косовска Митровица. Он је нагласио да ће на подручју Косовске Митровице бити неопходно и практично деловање УНМИК администрације на решавању конкретних питања од интереса за грађане без обзира на њихову етничку, верску или другу припадност. Наше је мишљење да СБ УН и Генерални секретар УН треба да обезбеде политичку, материјалну и другу подршку за већи утицај УН и улоге шефа УНМИК-а на косовска дешавања, све до изналажења коначног споразумног решења и одговарајуће одлуке СБ УН, сматра Пантић. Он је са садржајем писма упознао и друге председнике општина са севера Косова. Н.С.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија