Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Косово далеко од Ист Ривера

.

Премијер Ивица Дачић

У закључцима Европског савета нема захтева да Косово постане чланица УН, каже комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, а премијер Србије Ивица Дачић истиче да је разговор о тој теми за Србију неприхватљив без свеобухватног решења.

Немачки амбасадор у Србији, који је још једном покренуо полемику о томе може ли Косово постати чланица УН, каже да би та тема требало да буде на столу у будућим преговорима Београда и Приштине. Премијер Дачић каже за РТС да је адут Београда у преговорима са Приштином чињеница да Косово без пристанка наше земље не може да постане члан Уједињених нација. Негира да је он отворио могућност да се разговара и о том питању. „Албанци из Приштине споменули су то питање да они желе да се о томе разговара. Ја сам рекао да је могуће о томе разговарати, само ако разговарамо о целовитом решењу, па да и та тема буде на дневном реду“, кажКосово далеко од исе Дачић. Премијер Дачић наглашава да никада, ни у каквим јавним наступима, нити у незваничним разговорима, нити на састанцима у Бриселу то питање није отварано.

„Значи, није Србија отворила то питање. Постоје притисци - то се зна и у међународној заједници и у Европској унији - а то је захтев да се не омета чланство Косова у неким међународним организацијама. За нас је то питање апсолутно неприхватљиво, неприхватљиво без свеобухватног решења за Косово и Метохију“, каже Дачић. Европски комесар за проширење Штефан Филе каже да у закључцима Европског савета из децембра нема помена о столици Косова у УН кад је реч о условима за преговоре Србије о чланству ЕУ и садржини дијалога Београд Приштина. Закључци Европског савета из децембра, који дефинишу када и шта треба да се уради како би ЕУ донела позитивну одлуку о почетку приступних преговора су јасни. Према његовим речима, закључци се односе на критеријуме чланства, наставак реформи и видљив и одржив однос између Србије и Косова, као и на друга конкретна питања. „У документима о којима говорим не могу да наћем то што немачки амбасадор спомиње“, каже Филе. Изјава немачког амбасадора изазвала је буру реакција и у Скупштини. У Српској напредној странци су искључиви.

„Ово што је немачки амбасадор поставио као нове услове представља тешку дестабилизацију и намерну провокацију која не може да побољша квалитет односа Београда и Приштине“, рекао је Милован Дрецун. Реаговала је и опозиција, кажу да су забринути због могућности да је реч о новом услову.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија