Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Стоп бриселским преварама

.

Протестни митинг у Косовској Митровици

Никада није било више воље, морала , јединства , слоге , храбрости, решености и спремности на сопствену жртву зарад остваривања државног и националног интереса , а то је очување Косова и Метохије  у саставу Србије, порука је коју је око 10.000 житеља северног Космта са митинга одржаног на Тргу ,,Шумадија,, у Косовској Митровии упутило властима у Београду.

        Са митинга под слоганом ,,Стоп бриселским обманама и преварама,, који су организовале СО Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић поручено  је да грађани овог дела покрајине  никада и ни под којим условима неће да живе у самопроглашеној држави Косов
          Председник Општине Косовска Митровица и заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић је рекао ,,да се ако је неко у Приштини, Бриселу или Вашингтону, или понеко у Београду помислио да је сломио отпор Срба на Косову и Метохији грдно  преварио,,.
        -Мало је данас Бранковића, Петровића и Милетића а много више Обилића на Косову и Метохији, рекао је он и додао да није угрожено јединство Срба на северу покрајине и до они неће пристати да им се на прелазима дају неки регистрациони бројеви ради евиденције,рекао ј Пантић и нагласио да  ,, ми не бранимо само север покрајине већ читав простор Косова и Метохије и нека наша браћа која живе јужно од Ибра, у концентрационим логорима 21. века, не брину, нећемо их оставити на милост и немилост непријатељима српског народа,,.
Пантић је  упозорио представнике власти у Србији да  ,,не приме на разговор Слободана Петровића , Тачијевог заменика на разговор, јер ће убудуће моћи само са њима да разговарају,,.
            -Од Владе захтевамо да од нас не тражи да ћутимо и пристајемо на нешто што је неприродно, да нас не терају да живимо у независном Косову , то нам је председник Републике Томислав Николић обећао и ја сам сигуран дае ће тако и бити, закључио је Пантић.
           -Што нас више притискају и прета нам ми смо јачи , отпорнији и чвршћи. Издржаћемо јер не можемо и нећемо дати оно што  ни један народ на свету не би дао, рекао ј председник СО Лепосавић Славко Стевановић.
         У име професора , студената свих академских грађана Валнтина Питулић  професор Филозофског факултета  позвала је  Србе да не одлазе већ да се боре за Косово и Метохију јер је то, како је рекла ,, олтар са кога се брани оно што су нам преци оставили у ризници,.
Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић је, упутио поруку Београду ,,  истина је да су сви  бриселски споразуми хашка пресуда српском народу на Косову и Метохији и да је жеља да се силом интегришемо у независно Косово,,.
          -Знамо да је властима и држави Србији тешко , али не можемо да прихватимо, макар то долазило и од наших власти, да будемо цена некаквог добијања датума за почетак приступних преговора за ЕУ,, рекао је Ристић .
      На митингу се у име привредника са севера Космета обратио Небојша Радуловић и истакао да ,,он и његове колеге нису ни шверцери ни криминалци већ људи који хоће да живе од свога рада и све своје обавезе измирују својој држави Србији а не тзв. држави Косово,,.
         -Тражимо да нас наша држава врати у систем ПДВ-а Србије а где ће ићи средства прикупљена на прелазима то је споредно питање, рекао је он и нагласио да ако би се прихватили Бриселски споразуми то би за Србе на КиМ био почетак краја.
У име здравствених радника говорила је директор Болнице Милена Цветковић скупу се обратио и српски домаћин из Лешка  Светомир Јаснић, директор Дечијег обданишта Гордана Савић, ученица Гимназије Милица Стевановић, пензионер Душан Продановић, омладинац Немања Јакшић и председник удружења ,,Никад граница,,из Београда Александар Павић.
      На крају митинга окупљени грађани  су акламацијом једногласно усвојили Декларацију .

У Декларацији се одбацују сви споразуми Београда и Приштине постигнути у Бриселу уз посредовање ЕУ, и оцењује се да нико нема право да "мења уставно-правни поредак" и "успоставља границе и царине са Србијом" на прелазима Јариње и Брњак.
Од Уставног суда Србије затражено је да без одлагања донесе оцену уставности споразума из Брисела и уредби Владе Србије донетих на основу тога.
"Изричито захтевамо да се прекину даљи преговори и прихватање наметнутих и штетних споразума", пише у Декларацији.
У Декларацији се од међународне заједнице захтева да нађе и казни одговорне за нападе на косовске Србе, на њихова гробља и културну баштину.
    О надлежних органа Републике Србије и представника међународних организација  и институција затражено је ,,да се у потпуности поштује демократски исказана воља грађана на референдуму из фебруара 2012,године,,Н.С.


ТРАНСПАРЕНТИ

Поред државних застава грађани су на митингу нослили транспаренте на којима  је писало ,Поштујте Устав,  Космета се одричу само издајице , Подржи нас Србијо, Нећемо границу са Србијом, Грница+жица=тамница, Нећемо косовске институције, Остајемо овде у срцу Србије,Јединствено за Србију...

 

ДЕКЛАРАЦИЈА

Окупљени на Тргу ,,Шумадија,, акламацијом  су усвојили Декларацију у којој се истиче ,, да нико нема право да укида институције Србије које делују на северу Косова..
              Срби са севера Косова најавили су све видове грађанске непослушности, чак и барикаде на путевима, да би спречили формирање приштинских институција и на северу.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија