Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Вулин: Преговори у Бриселу нису пријатни, али су нужни

.

Косовска Митровица

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је вечерас да Србија неће прекинути дијалог са Приштином, али да ништа што је договорено неће бити спроведено да би се у јужној српској покрајини створила друга држава.
Вулин је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици рекао да преговори у Бриселу нису пријатна ствар, али су нужни, због Косова и Метохије и читаве Србије.

Он је рекао да је данашњи митинг у Косовској Митровици на коме је затражен прекид даљих преговора Београда и Приштине и одбацивање досад постигнутих споразума у дијалогу, представља упозорење и да "говори о неповерењу које Срби на Косову осећају након што су пуно пута били изиграни".
“Желим да кажем у име Владе Републике Србије да ћемо све што је договорено спровести, али ништа што је договорено неће бити спроведено да би се овде створила друга држава. Ми не правимо другу државу. И нико неће терати Србе на Косову и Метохији да постану део друге државе. Нико нема тај мандат, а још мање имамо ту жељу", подвукао је Вулин.
Директор Владине Канцеларије за КиМ истакао је да, што пре међународна заједница прихвати да су решења која је Србија понудила у Платформи за Косово и Метохиију реалност, и што пре прихвати да без сагласности Србије и Срба који живе на Косову и Метохији не може бити трајног, одрживог решења, то ћемо пре почети да решавамо конкретне проблеме.
"Сви проблеми о којима говоримо, добар део њих би био ресени да смо почели да разговарамо о платформи - проблеми административних прелаза, регистарских таблица, докумената, локалних самоуправа, организације Срба, проблеми здравства, просвете… Ми смо понудили решење. Време је да међународна заједница и привремене институције у Приштини прихвате реалност - да без сагласности Србије и Срба који живе на Косову и Метохији не може бити трајног, праведног ни одрживог решења, данашњи скуп (у Косовској Митровици) је то показао. Потребна је сагласност Срба на Косову и Метохији и државе којој верују", истакао је Вулин.
Он је рекао да ће Србија спровести што је договорено, неће прекинути дијалог, јер би то било јако лоше и тиме би се, како је казао, створио простор за привремене институције у Приштини да се заборави шта су радили са гробљима, шта раде са живим Србима, да се заборави на сво насиље ком су склони.
"Ми хоћемо решење, преговоре, споразум… али тај споразум и ти преговори морају да буду вођени у оквиру онога о чему смо говорили кроз платформу, онога што је наша Скупштина усвојила, о ономе што је политика наше Владе и председника наше Републике", рекао је Вулин.
Вулин је данас обишао православно гробље у Клокоту у општини Косовска Витина на коме је 20. јануара порушено 30 надргобних споменика.
"Обишао сам наше порушене гробове који су заправо порука ста мисле о живим Србима када се тако понашају према мртвим Србима. То је велики тест за међународну заједницу која, ако жели да покуша да поврати поверење Срба, мора показати на делу да се ово више никад неће поновити, и не само то, већ да ће они који су то урадили бити примерно кажењени. Од 1999. године до данас нико ни за шта није кажњен када су у питању злочини према Србима. Без обзира да ли пресуду доноси Хашки трибунал или истрагу покреће КПС, али нико није кажњен ни за један злочин над Србима. Ово је злочин над српским душама", рекао је Вулин.
Он је након Клокота посетио Осојане у општини Исток где је повратничким заједницама у местима Кош, Благача и Осојане предао три трактора набављена средствима Канцеларије. Вулин је нагласио да је питање безбедности јужно од Ибра кључно питање и да ако привремене институције нису у стању то да реше, онда нека допусте људима да се организују, уз оцену да је криминал на Косову и Метохији јужно од Ибра застрашујући и лична безбедност је таква да то једноставно не може дуго да траје.
"Зато не знамо ко руши гробља, ко пљачка и ко краде, зато што КПС не показује довољно интересовања да то реши. Ја то од КПС суштински не очекујем, али очекујем од међународне заједнице. Владавина права на Косову и Метохији није успостављена и очекујем да буде успостављена", закључио је Вулин.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија