Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Најодговорнији Кфор и Еулекс

.

Реаговања на бомбашки напад

Координатор Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију Злата Радовановић осудила је напад на српску породицу у Косовској Митровици и позвала мађународну заједницу да остане у свом мандату и покаже своју статусну неутралност, да пронађу и казне нападаче на Србе.

     - У име Владе Србије и Канцеларије за КиМ позивам команданта Кфора да вечерас дође у Косовску Митровицу и свима гарантује безбедност, а шефа Еулекса да дође и истражи овај случај,,, рекла је Радовановић..
Она је додала да ,,је бомбашки напад на породицу Вучетић  показатељ чему су Срби изложени и какав ће им живот убудуће бити,,.
Она је позивала грађане на прибраност и уздржаност ,, да покажемо да смо дорасли садашњем тренутку и да смо решени да овде останемо и опстанемо,,, рекла је Радовановић и обећала сву помоћ око  транспорта повређене деце уколико то буде потребно.
-Ово треба да буде порука за званични Београд и преговарачки тим, да знају председници државе и Владе али и шеф београдског тима за техничке преговоре са ким треба да преговарају и шта се у ставри овде дешава , рекао је  начелник Косовскомитровичког округа  Раденко Недељковић и запитао ,,да ли овај народ може и сме да се препусте онима који их нападају, живе са њима у истој монструм држави и да ли могу да верују њиховим институцијама,,.
Недељковић је позвао ,, команданта Кфора да дође и види шта се ради на северу Косова и Метохије,,
Најновији терористички  напад у Косовској Митровици у коме су мета била српска деца показје сву бруталност,подмуклост и нељудскост албанских терориста који не бирају начин да протерају Србе,оцењује председник Општине Косовска Митровица и зааменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић.
По његовом мишљењу ,,највећу одговорност  за овај напад сносе командат Кфора и шеф мисије Еулекс без чијег знања и сагласности се овај терористички напад не би ни догодио,,
-Да први људи ове две мисије имају имало официрске части и људског образа они би већ током вечери поднели оставке и напустили простор Косова и Метохије, истиче Пантић у саопштењу и позива грађане Косовске Митровице да прекину сваки вид комуникћ са ,,припадницима окупаторских снага,,.
        -Показује се да смо били у праву када смо најавили да ћемо се  убудуће за заштиту српског становништва, у складу са Женевском конвенцијом ослањати искључиво на припаднике Цивилн заштите који морају бити наоружани и бранити свој народ од албанских терориста и окупатора,,наводи се у саопштењу.  Н.С.       

       

Шеф Унмика "шокиран" због рањавања деце

Шеф Унмика Фарид Зариф саопштио је данас да је "дубоко и лично шокиран" због вести о нападу у Косовској Митровици, у којем је јуче повређено двоје деце.
"Дубоко и лично сам шокиран због вести о нападу на кућу у Косовској Митровици, у којем је двоје деце повређено када је експлозивна направа бачена на њихову кућу у насељу Бошњачка махала. То је кукавички чин, неприхватљив у било ком цивилизованом друштву", истакао је Зариф у саопштењу Унмика.
Зариф је нагласио и да је овај напад уследио дан после две експлозије на севру Косова, као и после неколико озбиљних инцидената током последњих недеља, додаје се у саопштењу.
"Знам да је народ Косова згрожен због таквих недостојних чинова насиља и да их у потпуности одбацује. Позивам све да отворено осуде оваква дела", додао је Зариф.
Шеф Унмика поздравио је истрагу коју су покренули косовска полиција и Еулекс и позвао све оне који имају евентуално корисне информације да сарађују.
"То је одговорност и дужност свих. Такво насиље моментално мора да се прекине", закључио је Зариф.
Двоје деце српске националности повређено је у понедељак увече, када је непозната особа бацила експлозивну направу на кућу српске породице Вучетић у Бошњачкој махали у Косовској Митровици.
У недељу увече је, у северном делу Косовске Митровице ођекнула јака експлозија у мултиетничком насељу Три солитера, у којој није било повређених. Истог дана је у Лепосавићу бачена бомба на једну радњу.

 

Владика Теодосије: На КиМ ни минимум безбедности

Овај најновији кукавички напад у коме је повређено двоје малишана је снажан показатељ међународној заједници да на Косову и Метохији не постоји минимум безбедности и мира, наводи се у писаној изјави владике Теодосија.
Епархија рашко-призренска осудила напад у Бошњачкој махали када је повређено двоје српских малишана.
"Након варварског скрнављења гробаља, претњи хришћанским светињама, нападима на имовину српских повратничких породица, насиље се прелива и у оружане акције у којима су нападима екстремиста изложена деца и незаштићени људи”, наводи се у изјави епископа рашко-призренског.
Владика Теодосије апелује на политичке факторе да зауставе талас насиља, мржње и обезбеде миран живот за све грађане.
“Косовска полиција је дужна да пронађе починиоце ових напада, а међународна заједница да предузме све мере како би косовски политички лидери понели одговорност за ситуацију у којој се понашају индиферентно или пак подстичу мржњу и нетрпељивост својим неодмереним изјавама.”
Епископ рашко-призренски Теодосије позвао је на уздржаност грађана како би се надлежним органима омогућило да пронађу одговорне за насиље.
Владика је апеловао на међународну заједницу, посебно на КФОР и ЕУЛЕКС, да заштите грађане и њихову имовину од могућих нових напада.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија