Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Међународна заједница да размишља о предлозима Србије

.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин истакао је данас да је време да међународна зајеница почне да размишља о решењима која је Србија предложила за север КиМ, као и да није могуће за неколико седмица наћи решење за то питање.

Вулин је одговарајући на питање како гледа на изјаву високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да ће следећих неколико недеља бити од критичне важности за питање севера Косова, рекао да не верује да за неколико недеља може да се реши питање севера покрајине.
"Тешко би то било могуће, ценим посвећеост Кетрин Ештон у решавању проблема Косова и Метохије, али то би било сувише оптимиситично. Међународна заједница мора да разуме да нема трајног и одрживог решења без сагласнсоти Србије и Срба који живе на Косову и Метохији и то за неколико недеља није могуће. Ми би сви волели да то сутра буде завршено али није могуће, зато смо донели резолуцији и платформу да би предложили конкретна решења и начине како да дођемо до тога", рекао је Вулин за Б92.
Он је рекао и да није могуће распустити српске институције, јер Срби на Косову и Метохији не би могли да живе без тих институција, а то не би било добро ни за процес дијалога.
"Када се говори о паралелним институцијама неко мора да нам каже чему су оне парланене. У Лепасавићу не постоји нека друга општина, ни у Зубином потоку, да би биле паралелне морало би још нешто да постоји", рекао је Вулин.
Директор Канцеларије за Ким је нагласио да је српска страна била доста гласна и прецизна када је изашли са Резолуцијом и саопштила ста је минимум, а шта максимум и да је време је да међународна зајеница почне да размислсја о решењима која је Србија предложила.
Упитан да ли се слаже са оценама да је јучерашњи састанак председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге био симболичан, Вулин је одрично одговорио и навео да је сусрет био непропорционалан, јер Николић има велику подршку у Србији и међу Србима, за разлику од госпође Јахјаге, која, како сматра, нема толику подршку у Приштини.
Николић ужива поверење грађана Србије и има законска и политичка овлашћења да учествује у преговорима и без њега преговора не би било, рекао је Вулин.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија