Интернет издање - архива
  • Овде можете пронаћи вести из последњих 10 година
Штампа

Оскрнављена српска гробља на Косову и Метохији

.

Током претходне ноћи и данас широм Косова и Метохије оскрнављено на десетине гробова и надгробних споменика Срба, на гробљима у Клокоту, Прилужју, Племетини и Призрену.

Косовска полиција истражује најновије случајеве скрнављења српских надгробних споменика у Клокоту и Призрену, али до сада нико није ухапшен тим поводом, изјавио је данас Тањугу њен портпарол Арбер Бека.
Бека је потврдио да су припадници Косовске полиције забележили да је "неколико" надгробних споменика померено или срушено на гробљу у Клокоту, а да је у Призрену оштећено неколико надгробних натписа.
Према његовим речима, Косовска полиција интензивно ради на случају, али још нико није осумњичен за ове догађаје.
Споменик народноослободилачким борцима из Другог светског рата у центру Косовске Витине, срушен је данас око поднева, јавио је локални Клокот радио.
Како преноси овај радио, информацију о рушнеју споменика потврдио је потпуковник косовске полиције Шабан Азизи.
Председник српске општине Србица на Косову и Метохији Дејан Томашевић изјавио је да су непознати починиоци у селу Суво грло, у општини Србица поломили и потпуно уништили шест надгробних споменика.
Непознате особе током ноћи и у Гораждевцу оскрнавиле споменик жртвама НАТО бомбардовања и српске деце која су страдала на реци Бистрици 2003. године.
Координатор општине Ђаковица Ђокица Станојевић затражио је да надлежни органи Србије и представници међународних организација на КиМ предузму мере ради заштите српских манастира и гробаља.
"Синоћна збивања, нажалост, показују да се на Косову мало шта променило од 2004. године и да и даље постоји велики потенцијал за етнички и верски мотивисано насиље који спроводе екстремне организације под видом патриотизма", наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске, која је најоштрије осудила нови талас насиља у покрајини.
На горњем гробљу у селу Клокот у Косовском поморављу у недељу поподне оскрнављено је 27 надгробних споменика.
На православном гробљу у селу Прилужје у општини Вучитрн синоћ је око 23.00 сата минирана гробница породице Анђелковић а делови разбијене гробнице од снажне експлозије разбацани су по околним њивама.
Приступ гробљу још није сигуран јер постоји забринутост да су експлозивне направе постављене и на другим гробовима, саопштава Епархија.
На православном гробљу у селу Племетина општина Обилић оскнрављене су три гробнице, а на православном гробљу у Милошеву запаљена је гробљанска капела и уништено неколико гробова.
Према информацијама Косовске полиције у току ноћи оскрнављено је и 50 српских гробница на православном гробљу у Призрену, преноси Епархија позивајући се на локалног пароха.
Такође се подсећа да је до ових скрнављења дошло само недељу дана након вандалског скрнављења 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу.
За сва ова недела Епархија рашко-призренска је окривила албанске екстремисте који су како се наводи кренули у нови поход против гробаља.
Поред ових вандалских напада на гробља, на позив преко Фејсбука који је објавила екстремна организације под именом "Албанска народна армија" у Ђаковици је синоћ дошло до окупљања једног броја припадника ултра-националистичке организације Самоопредељење који су покусали да нападну манастир Пресвете Богородице, наводи Епархија.
У овом манастиру који се налази у Ђаковици живе једине преостале четири Српкиње из овог града (монахиње Теоктиста и Јоаникија и две старице Васиљка и Нада).
Захваљујући присуству већег броја припадника Косовске полиције и Кфора напад је онемогућен и црква, која је иначе до темеља разрушена у погрому 2004. године, није оштећена.
 
 
 
Скрнављење српских гробаља антицивилизацијски чин
 
Председник Владе Србије Ивица Дачић најоштрије је данас осудио рушење српских гробаља и историјских споменика на Косову и Метохији и упозорио међународне снаге у покрајини да је њихова обавеза да штите српско културно наслеђе.
Премијер је оценио да је рушење српских гробаља антицивилизацијски чин.
"Упозоравам међународне снаге и организације на Косову и Метхоији да је њихова обавеза да обезбеде мир и сигурност за све грађање, њихову имовину и културно наслеђе", поручио је Дачић.
Он је рекао да се никакав повод не може тражитиу у догађају у Прешеву јер је тамо, како је рекао, мирно уклоњен незаконито постављен споменик припадницима ОВК и ОВПМБ.
"Овде је реч о рушењу гробаља и нападу на цркве и манастире, чега није било нити ће бити на југу Србије", рекао је премијер Тањугу.
 
 
УНМИК осудио скрнављење православних светиња
 
ПРИШТИНА - УНМИК је вечерас осудио серију инцидената широм Косова, скрнављење православних гробаља и вандализам над историјским споменицима.
У саопштењу УНМИК-а се истиче да су овакве акције за сваку осуду, да наносе штету европским аспирацијама Косова и супротне су универзалним вредностима.
"Поздрављамо саопштење косовске полиције које позива на поштовање свих верских и културних споменика. Очекујемо, такође, да буду предузете и друге мере, не само да се идентификују починиоци ових дела већ и да се предузму превентивне мере како би спречили нови лични инциденти", наводи се у саопштењу.
УНМИК позива лидере свих заједница на Косову да предузму акције које ће умањити тензије и појачати поштовање владавине закона за припаднике свих заједница на Косову.
Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Јеан-Цлауде Сћлумбергер и представници Еулекса раније данас су оштро осудили вандалско скрнављење православних гробаља и верских споменика широм Косова и Метохије, и апеловали на уздржавање од насиља и брже реаговање полиције.
"Снажно осуђујем скорашње скрнављење православних гробаља на Косову. Скрнављење гробаља и верских споменика је неприхватљиво и крши не само права верских и етничких заједница којима они припадају, већ и друштва у целини", навео је Сћулмбергер.
Како се наводи у саопштењу које преноси канцеларија за медијје ОЕБС-а, Сћулмбергер је навео да је запањен тим "чиновима вандализма", и поздравио осуду од стране косовских институција.
"Придружујем се институцијама у позивању свих заједница да остану смирене и уздрже се од било којих радњи које могу водити ка насиљу. Ценим спремност косовске полиције да појача безбедност око православних верских објеката и подстичем надлежне за спровођење закона да брзо идентификују починиоце и приведу их правди", каже Сћлумбергер.
У саопштењу Еулекса се истиће да треба осудити сваки чин вандализма или било који други облик насиља.
"Мирни протест је нормална појава у сваком модерном, демократском друштву, али намерно скрнављење гробља и верских објеката треба да буде апсолутно осуђено. Еулекс позива грађане да поштују закон и да се уздрже од било каквих насилних радњи", истиче Еулекс.
У саопштењу се наводи да Еулексова полиција и тужиоци пажљиво прате ситуацију у сарадњи са Косовском полицијом и Кфором и додаје да је Еулекс "спреман да помогне и подржи локалне институције владавине права, уколико за то буде било потребе".
У више места на Косову и Метохији у последња 24 сата порушени су или оштећени православни надгробни споменици на гробљима, највише у општинама Клокот, Обилић и Призрен. Поред тога, капела на православном гробљу у Обилићу је запаљена. Недељу дана раније скрнављено је православно гробље у Косовом Пољу.
 
 
 
Кфор наоштрије осудио скрнављење надгорбних споменика
 
КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Кфор је вечерас најоштрије осудио скрнављење надгробних споменика на Косову и Метохији.
У саопштењу достављеном Тањугу, Кфор је поздравио јасне осуде тих инцидената од здраворазумних људи који не желе повратак насиљу које се догодило у прошлости.
"Ово је тренутак када свака одговорна особа треба да спречи довођење у питање репутације Косова. Само они који поштују друге заслужују поштовање. Не дозволите да мала група појединаца штети вашем међународном угледу", наведено је у саопштењу.
Кфор оцењује да се демократија процењује на основу способности да се дозволи изношење различитих мишљења на миран начин и обезбеди да све заједнице и њихове баштине буду очуване и поштоване.
Кфор очекује да сваки лидер било сеоски, општински, владајући или опозициони снажно осуди те, како наводи, срамне акте и спречи даље инциденте.
У више места на Косову и Метохији у последња 24 сата порушени су или оштећени православни надгробни споменици на гробљима, највише у општинама Призрен, Обилић и Клокот. Поред тога, капела на православном гробљу у Обилићу је запаљена, а недељу дана раније оскрнављено је православно гробље у Косовом Пољу.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија